zondag 17 juli 2016

Schorpioenvlieg en pantserjuffer

Tijdens een wandeling van 11 km in totaal, 5 km door landgoed Wellenseind en 6 km om het Beleven, trof ik de Schorpioenvlieg en de Tengere pantserjuffer.

Schorpioenvlieg ♂ (Panorpidae)

De schorpioenvliegen (Panorpidae) zijn een familie van insecten die behoren tot de orde Mecoptera (Schorpioenvliegen). Wereldwijd zijn ongeveer 500 soorten beschreven, verdeeld over een vijftal geslachten. Het is een interessante groep die behoort tot de oudste insectenordes die een volledige gedaanteverwisseling bezitten.

Tengere pantserjuffer ♂ (Lestes virens)

De tengere pantserjuffer (Lestes virens) is één van de kleinste Europese pantserjuffers. Ze is zeldzaam in België en Nederland. Het is een soort van heidegebieden met vegetatierijke vennen. De tengere pantserjuffer is, zoals de naam aangeeft, een kleine en fijne pantserjuffer, tot 3 cm lichaamslengte. Het pterostigma is zo lang als twee onderliggende cellen, bruin met aan weerszijden witte randen. Het lichaam is metaalgroen. Bij de volwassen mannetjes zijn enkel de twee laatste segmenten blauw berijpt. Het achterhoofd is geel gekleurd tussen de ogen. De bovenste achterlijfaanhangsels van de mannetjes zijn lang en tangvormig, de onderste kort. De aanhangsels zijn donker van kleur. De vrouwtjes hebben een relatief kleine legboor die niet voorbij het laatste achterlijfsegment uitsteekt.
In zithouding houden tengere pantserjuffers hun vleugels half gespreid, in tegenstelling tot andere juffers.