donderdag 28 juli 2016

Waterhoogte regulering Beleven

Ver weg van waar de meeste bezoekers aan het Beleven over het water naar vogels kijken zit een sluis om de waterhoogte te regelen. Het Beleven wordt gevoed door regenwater. Het natuurgebied bestaat pas sinds 2008. Over een oppervlakte van 85 hectare (dat is bijna 1 km²) werd de met mest verzadigde bodemlaag verwijderd: 120.000 m³. Het gebied, dat vroeger voor een groot deel bestond uit heide met vennen en moerassen, is in de loop van de vorige eeuw ontgonnen. Daardoor raakte het natuurlijk systeem verstoord. Het gebied is het gebied in handen gekomen van het Brabants Landschap, die het voor een groot deel terugbracht in de 'oude staat'.

Met de sluis, achter op het Beleven, wordt de gewenste waterhoogte bereikt.

Door de herinrichting kwamen 2 vennen tevoorschijn die 100 jaar geleden waren dichtgegooid. Het werd geen kopie van het vroegere gebied. De nadruk komt te liggen op het herstel van een zo natuurlijk mogelijk duurzaam watersysteem. Blikvanger werd daarbij het weer in ere herstelde grote ven (het Beleven) waar het gehele gebied naar genoemd is. Daarvoor werd in het centrale gedeelte van het natuurgebied tachtig centimeter grond afgegraven zodat er ruimte ontstond voor een ven van acht hectaren.


In de randen naar het ven toe is veertig centimeter afgegraven zodat het geheel een buffer vormt voor de opvang van regenwater. Het ven is omringd door bloemrijk grasland en bosschages. Bij overvloedige regenval ontstaat er in het binnengebied een ven van twintig hectaren. Omdat het zo ondiep is, wordt het ven niet gevoed met grondwater maar enkel door regenwater en krijgen waterminnende planten volop de ruimte om het geheel 'aan te kleden'. Bij langdurig regenval wordt het, te veel aan regenwater afgevoerd door een regelbare stuw, waarbij het water via een ondergronds buizenstelsel in de Belevenscheloop uit mondt. Stuwen in de waterlopen zorgen voor een gecontroleerde afvoer.

Links; Het beleven vanaf de verharde weg - links; de kijkwand vanaf de noordelijke zijkant.

Vogels ontdekten al snel het nieuwe leefgebied. Zowel watervogels (geoorde fuut, slobeend) als weidevogels (kievit, wulp). Om in alle rust te kunnen genieten van deze vogels is er een kijkhut gebouwd. Rond de vennen liggen nog ouderwets veel zandpaden. Ze worden omringd door breed uitgegroeide bremstuiken, waaruit de geelgors zijn weemoedige lied zingt. Een wandeling rond het ven gaat over 2,30 kilometer.

Het water uit het Beleven stroomt via een ondergronds buizenstelsel in de Belevenscheloop

De Belevenscheloop is een van de bron-beken van het beekje de Reusel. Het Hoevensche loopje mondt weer uit in de Belevenvenscheloop, waarna het beekje de 'Reusel' heet. Het landschap rondom de beek is afwisselend met bos en akkers net zoals de rest van de streek waarin de beek is gelegen, de Kempen. In de bovenloop van het beekje vindt men het natuurgebied Beleven. Verderop is het dorp Reusel gelegen. De beek stroomt in z'n geheel door de zandgronden van de Kempen. Omdat de Kempen op een horst gelegen zijn, ligt de bron op de voor Noord-Brabant aanzienlijke hoogte van 30-31 meter boven NAP. De lengte van de beek is ongeveer 3 kilometer.