maandag 11 juli 2016

Natuurgebied Maaij, Bergeijk

Maak in natuurgebied Maaij kennis met de eeuwenoude historie van het vijvercomplex en de omgeving. Vergeet je verrekijker niet en geniet van de vele vogels in dit waterrijke gebied in het Beekloopdal in het zuidoosten van Noord-Brabant vlak bij Bergeijk. De Maaij is eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten, en is 76 ha groot.

In de Liskes bevindt zich een vogelkijkhut. IJsvogels, woudaapjes en roerdompen komen hier voor en 's winters wordt ook de visarend er waargenomen.

Het gebied bestaat uit een aantal viskweekvijvers, waaronder de Beeken, de Pastoorswijer, en de Liskes, die verbonden zijn door de Beekloop. Door de vijvers lopen dammetjes waar een aantal paden over lopen. De kunstmatig aangelegde Keunensloop voert water aan vanuit de vloeiweiden. De viskweekvijvers zijn van oorsprong natuurlijke vennen, maar in de 17e eeuw werd al van viskweekvijvers gesproken. Ze voorzagen onder meer in vis voor het Eindhovense Klooster Mariënhage. Later werden hier karpers en waterlelies gekweekt. Als visvoer werd afvalwater van een spiritusfabriek te Bergeijk gebruikt. Tegenwoordig wordt de natuur weer hersteld en is er een mooi en rustig gebied ontstaan. De vijvers worden omzoomd door moeras, broekbos en rietland.

Links; de zuidoost vijver - Rechts; de Muskuseend (li. onder) en de Blauwe reiger in rusten.

De muskuseend of barbarieeend (Cairina moschata) is een eendensoort die oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika komt, uit een gebied dat zich uitstrekt van Mexico tot Peru. Al in Zuid-Amerika werd de wilde muskuseend gedomesticeerd en bij huis gefokt voor het vlees. In de 16e eeuw werden muskuseenden naar Europa gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers. Deze gedomesticeerde muskuseenden worden ook tegenwoordig nog veel op (kinder)boerderijen gehouden en bij hobbyisten.

Links; Aalscholvers - Rechte; Bruinrode Heidelibelle

Links; Gewone oeverlibelle - Rechte; Gewone Pantserjuffer

Links; Meerkoeten op de noordwest vijver - Rechte; noordwest vijver

Links; de noordwest vijver- Rechte; de noordoost vijver

Links; Beekloop - Rechte; Beekloop

Mijn beoordeling over dit gebied: