maandag 18 juli 2016

Natuurfietstocht rond Reusel

Vanmorgen werd het geen wandeltocht, maar een fietstocht rond Reusel. Eerst deed ik het Beleven aan, om daarna via een stukje Arendonk, weer naar Reusel (langs de Moeren) en de Grote Cirkel weer terug naar huis te gaan.

Via het bruggetje loop je van het Beleven naar Arendonk, waar de voormalige Duitse basis nu dienst doet als vluchtelingen opvangcentrum.

De fiets die ik gebruikte is de mountainbike. Lekker door de natuur, fietsen en van de natuur genieten. En dat kan nu voortaan elke dag.

Links; het info bord van 'Grenzeloos wandelen'. - Rechts; Grote klit (Arctium lappa), een grote 1,60 meter hoge plant met een paarse bloem.

De grote klit, ook wel grote klis genoemd (Arctium lappa) is een tweejarige plant die tot de composietenfamilie (Asteraceae) behoort. De grote klit komt in het wild voor in Europa en Aziƫ. De grote klit onderscheidt zich van de gewone klit doordat de bladsteel van de rozetbladen bij de grote klit gevuld en bij de gewone klit aan de voet hol is. De plant bloeit van juni tot eind augustus, De hoofdjes van de grote klit zijn 3-4,5 cm breed. De hoofdjes zijn tuilvormig gerangschikt en vrij kort- tot langgesteeld. De vruchten zijn nootjes. De plant kan 0,4-2 m hoog worden en vormt een penwortel.

Medicinale toepassingen
Voor medicinaal gebruik wordt de wortel in de herfst van het eerste groeijaar of in het daaropvolgend voorjaar geoogst en gedroogd. De klit is volgens de volksgeneeskunde vochtafdrijvend en bloedreinigend, en zou ook tegen gewrichtsreuma, zweren (ontstekingsremmend), maagklachten, haaruitval, roos en acne werkzaam zijn. Er zijn aanwijzingen dat de ontstekingsremmende eigenschappen van de plant ook effectief zijn tegen atopisch eczeem.

Links; Twee rode Soldaatjes en een Zweefvlieg - Rechts; Twee rode Soldaatjes

De kleine rode weekschildkever, ook wel soldaatje of rode weekschild (Rhagonycha fulva), is een kever uit de familie van de weekschildkevers (Cantharidae). Er zijn verschillende soorten uit het geslacht Rhagonycha die nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn, de kleine rode weekschildkever is een van de meest algemene soorten.

De kleine rode weekschildkever heeft net als alle weekschildkevers zachte dekschilden en een langwerpig lichaam, sprieterige poten en lange, duidelijk gesegmenteerde antennes. De lichaamslengte is 7 tot 11 millimeter, de kleur is geheel oranjerood, de achterste punten van de dekschilden zijn donkerder tot zwart gekleurd. Ook de laatste segmenten van de poten (de tarsen) en de antennes en ogen zijn donkerbruin tot zwart gekleurd. De kleine rode weekschildkever is van het rood soldaatje (Cantharis rufa) te onderscheiden door het donkere einde van de dekschilden.

De habitat bestaat uit graslanden en andere open landschappen, het rood soldaatje is in de zomermaanden niet zelden al parend in grote aantallen te vinden op diverse soorten schermbloemigen, waar ze van nectar snoepen en ook bloembezoekende insecten grijpen, die een belangrijk deel van het menu uitmaken. Ook de larven zijn actieve jagers die op de bodem leven van prooien als slakken en insectenlarven. De larven hebben een langwerpig lichaam en een zijde-achtige beharing, soms komen ze 's winters als er sneeuw ligt massaal boven de grond waardoor het lijkt alsof het "wormen heeft geregend".

Links; Citroenvlinder - Rechts; Een zweefvlieg op de bloem van de Grote klit.

Links; Klein Koolwitje - Rechts; Een Akkerhommel op de bloem van de Grote klit.

Links; Natuurpad de Hoevenhei is 1500 meter lang - Rechts; De picknickgelegenheid bij een van de poelen.

Links; Een van de poelen langs het Natuurpad Hoevehei. - Rechts; De Peelse Heide, in de Grote Cirkel te Reusel