zondag 10 juli 2016

Vlinders, kevers en libellen

In 2010 werd nog de noodklok geluid voor de vlinders, kevers en de libellen. Volgens de Europese lijst met bedreigde diersoorten zou de diversiteit binnen de soorten en hun totale populatie sterk achteruit gaan. Door de aanleg van wilde bloemen perken en het weer toelaten van de distel planten, zijn vrijwel alle insectensoorten aan het toenemen. Zo zaten er vanmorgen zes vlindersoorten, meerdere zweefvliegen en honingbijen en enkele kevers in de bloemperken achter het Beleven in Reusel. Verder liet de bruinrode heidelibelle zich fotograferen.


De atalanta (Vanessa atalanta) of admiraalvlinder of nummervlinder is een van de meest voorkomende vlinders in België en Nederland.


De dagpauwoog (Aglais io) is een middelgrote vlinder uit de familie Nymphalidae en de onderfamilie aurelia's (Nymphalinae). De dagpauwoog is een van de bontst gekleurde en bekendste soorten vlinders in Europa.

Links; De Atalanta (fam. Vanessa atalanta) - Rechts; Dagpauwoog (fam. Nymphalidae)

kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas)

De kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas) is een vlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes.

Het landkaartje in de zomervorm.

Het landkaartje (Araschnia levana) is een dagvlinder uit de familie Nymphalidae, de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders. De onderkant van de vleugels is een netwerk van lijnen en daar dankt deze vlinder zijn naam aan.

Landkaartje (fam. Araschnia levana)

Bijzonder aan deze vlinder is dat er twee vormen zijn. De eerste generatie in het voorjaar is oranjerood met zwarte vlekken terwijl de zomergeneratie zwart is met een witte band en rood-oranje streepjes op de bovenvleugel. De voorjaarsgeneratie is met een voorvleugellengte van 16 tot 18 millimeter ook kleiner dan de zomergeneratie met 17 tot 21 millimeter. Door het aderwerk op de onderzijde kan de zomervorm niet verward worden met andere vlinders zoals de kleine ijsvogelvlinder of de voorjaarsvorm met parelmoervlinders.

Gehakkelde aurelia (Polygonia c-album)

De gehakkelde aurelia (Polygonia c-album) is een vlinder uit de onderfamilie Nymphalinae van de familie Nymphalidae (aurelia's of schoenlappers). Deze middelgrote vlinder komt voor in een groot deel van het Palearctisch gebied en zijn verspreidingsgebied breidt zich steeds verder uit naar het noorden. De gehakkelde aurelia is in Nederland en België een algemene soort, die bij bosranden, struwelen en in parken en tuinen kan worden waargenomen. Met de dagpauwoog, atalanta, kleine vos en landkaartje is de gehakkelde aurelia een van de "brandnetelsoorten" onder de dagvlinders, waarvan de rupsen vooral op brandnetel te vinden zijn. Het menu van de rups van de gehakkelde aurelia kan echter ook uit andere planten bestaan. De vlinder overwintert als volwassen dier verstopt in boomholtes of tussen afgevallen blad.

Klein Koolwitje

Links; het Bruin zandoogje - Rechts; de Bruinrode heidelibel

Het bruin zandoogje (Maniola jurtina) is een dagvlinder uit de subfamilie Satyrinae, de zandoogjes en erebia's.
De bruinrode heidelibel (Sympetrum striolatum) is een echte libel uit de familie van de Korenbouten (Libellulidae). Het is een libel van 42 à 44 mm die in vrijwel heel Europa voorkomt. In Nederland is het een algemene soort van juli tot oktober.

Citroenpendelvlieg

De gewone pendelvlieg (Helophilus pendulus syn. Musca trelineata, Helophilus similis) is een insect uit de familie zweefvliegen (Syrphidae) en het geslacht van de pendelvliegen (Heliophilus).

Groen zuringhaantje

Het groen zuringhaantje (Gastrophysa viridula) is een keversoort uit de familie bladhaantjes (Chrysomelidae). De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1775 door De Geer.

Coloradokever

De coloradokever (Leptinotarsa decemlineata) is een kever die behoort tot de familie van de bladhaantjes (Chrysomelidae). De soort is oorspronkelijk afkomstig uit zuidelijk Noord-Amerika maar is meegereisd met de expansie van de gebieden waar de aardappelplant werd verbouwd. De coloradokever is een belangrijke plaag voor de aardappelplant, met name de larven ervan zijn erg vraatzuchtig en kunnen aardappelvelden geheel ontbladeren. In de 19e eeuw werden de eerste exemplaren op het vasteland van Europa aangetroffen. De kever heeft veel schade aangericht en de gevolgen hiervan waren groot.