zaterdag 16 juli 2016

Het insectenleven bij het Beleven

Vanmorgen ben ik op de fiets op verkenning gegaan om te kijken waar de wilde bloemen met insecten te vinden zijn. Ik begon tussen Hulsel en Reusel, in het gebied waar de Rouwenbogt Loopje en de Raamsloop samen komen. Door de overstroming gedurende de hevige regenval, van eind juni j.l., zijn er niet veel bloemen overgebleven van wat daar zou hebben moeten groeien. Daarna ben ik maar weer naar het Beleven gereden.

Het water stroomt tussen de bodembegroeiing van Belevenvensche Loop

Eerst stopte ik aan de Belevenvensche Loop. De bodembegroeiing in de Belevenvensche Loop omvat voornamelijk biezen en riet. Het water stroomt met plaatsen kabbelend tussen de bodembegroeiing door. Een stukje verderop liggen aan de achterkant van het Beleven enkele stroken met wilde bloemen, waaronder de distel. De Distel moest tot aan vorig jaar bestreden worden in de landbouw gebieden. Nu hoeft dat niet meer, en dat lokt weer insecten en ook vogels. Als de bloemen in zaad staan kun je de Putter (of Distelvink) daar op aan treffen, hoewel de Putter in midden en oost Brabant een stuk zeldzamer is dan in het westelijk gedeelte van Nederland.

Nee, geen verlaten fiets, meer het vervoermiddel van de fotograaf.

Links; bodembegroeiing in de Belevenvensche Loop - Rechts een Appelstippelmot die in een spinnenweb is verzeild

Links; een Grasmot - Rechts; een Citroenpendelvlieg verstrikt en aangevreten in een web.

Citroenpendelvlieg

Links; een Citroenpendelvlieg - Rechts; De Koekoeksbij (zet eitjes af in het nest van de Tuinhommel, waar hij op lijkt).