dinsdag 14 februari 2023

Voetgangersbrug over de Groote Beerze

Vanmorgen scheen de zon weer volop. Eigenlijk was het een ochtend met twee gezichten. 's morgens was het winter, tegen de middag was het volop lente. Toen ik van huis fietste vroor het nog. De rijp was rijkelijk aanwezig, maar dat was snel voorbij. Tegen de middag was het 14 graden warmer dan 's morgens. Het water in de Groote Beerze was weer een stuk lager als een paar weken geleden.


Voetgangersbrug over de Groote Beerze, tussen de Beemden, Netersel - en de Grijze Steen, Casteren.

Aan de Fons van der Heijdenstraat, even buiten de bebouwde kom van Netersel kun je via een zandweg naar een weiland wandelen, waar een voetgangers draaimolen toegang geeft tot het weiland waar je de weg vervolgd. Het gebied is plaatselijk bekend als de Beemden. Als je langs de nieuwe waterloop verder wandelt richting de beek en aldaar rechts aanhoudt, kom je bij de voetgangersbrug waar je aan de overkant je weg kunt vervolgen doorheen de Grijze Steen. Als je de wandelroute door de Grijze Steen - aan De Biezegoren, Casteren - volgt kom je uiteindelijk uit aan de noordelijke gebiedsgrens. Daar ligt ook een voetgangersbrug, exact gelijk als deze op de foto. Aan de overkant ben je weer op het grondgebied van Netersel. Als je links aanhoudt kom je weer bij het beginpunt. Dan is de cirkel rond. De bruggen verbinden de wandelroutes aan beide zijde van de Groote Beerze. Sinds de herinrichting van de beek is het niet meer mogelijk om lans de beek te wandelen. Dat deel is voortaan rustgebied van wat er zo in de natuur leeft, vogels, insecten, reptielen en meer.


Om de motorrijders te weren is de brug erg smal gemaakt, met een hoge opstap. Sommige wandelaars klagen over de hoge opstap, maar als je het te makkelijk maakt weer je ook niet de je perse wel wilt weren. De motorcrossers waren, en helaas zijn nog altijd een probleem in natuurgebieden. Ze hinderen de wandelaars, ploegen de bodem om en verjagen het wild door hun gedrag en het lawaai dat ze maken. En dat weten ze ook. Regelmatig zie ik ze rijden met een kentekenplaat die helemaal onder de modder zit, terwijl de rest bijna smetteloos schoon is. Ook zag ik borden die een toegangsverbod voor gemotoriseerd verkeer, die met een spuitbus witgespoten zijn, en zo de verkeersborden onleesbaar maken.