dinsdag 21 februari 2023

Versmalling en verondieping beekdal Groote Beerze

Van de originele opnames heb ik nu - met beter montage hardware en software - een geremasterde [1] versie van deze timelapse gemonteerd. Een timelapse video wordt gemaakt door een reeks foto's achter elkaar te monteren en af te spelen als een video. De foto's zijn gemaakt met een interval van b.v. 2 seconden. Bij het monteren is één foto, één beeldje - oftewel één video-frame, waar er 25 (PAL) of 30 (NTSC) in één seconden passen. Er zijn 6900 foto's gebruikt om deze 3':47" durende video te maken. Daar is het niet gebruikte materiaal nog niet bij geteld. De verwerking gebeurd seriematig. handmatig is niet te doen. Zo ontstaat er een versnelling van de werkelijkheid.


Versmalling en verondieping beekdal Groote Beerze

Vooral de LG 27UN83A-W.AEU IPS monitor heeft er toe bijgedragen dat deze video beter is als de versie van 5 oktober 2021 (http://bit.ly/3Zb32TX). Alleen met een RGB gekalibreerde monitor zijn helderheid, kleur en meer goed te beoordelen. Bij een monitor die niet gekalibreerd is kunnen kleur en helderheid van een video of foto afwijken. Je wordt als het waren op het verkeerde been gezet, zoals de uitdrukking zegt. Ik hoop dat jullie er plezier aan kunnen beleven.

Waar de video over gaat:
In deze video is te zien dat de Groote Beerze eerst gedempt werd, waarna de verondiepte en smallere nieuwe beekloop is uitgegraven. Omdat de aanpassing plaats vindt in de oude beek was het nodig om de beek eerst af te dammen, en vervolgens in z'n geheel te dempen. De versmalling en verondieping maakt deel uit van het project 'Herinrichting beekdal Groote Beerze'.

Gaandeweg steeg het water voor het afgedamde deel zover dat het tegen het middagpauze op het punt stond om buiten de oevers te treden. Daarom werd de afdamming weggehaald, waarop het water als een stortgolf de nieuwe geul in stroomde. Na de pauze was het merendeel van het water weggelopen en kon het werk weer worden voortgezet.

Met dank aan:
Waterschap De Dommel: https://www.dommel.nl
Brabants Landschap: https://www.brabantslandschap.nl
Aannemingsbedrijf Van der Zanden Moergestel B.V.: https://www.vanderzanden.nl
Eelerwoude Landschapsontwikkeling: https://www.eelerwoude.nl
Provincie Noord Brabant: https://www.brabant.nl