woensdag 15 februari 2023

Wit gespoten APV borden onverharde wegen

De gemeente Oirschot heeft maatregelen genomen om ongewenst verkeer in natuurgebieden tegen te gaan. De entreepunten van onverharde wegen en paden in bos- en natuurgebieden worden voorzien van verkeersborden. Hierdoor wordt de situatie duidelijker en kunnen we beter handhaven. Niet iedereen is het daar mee eens. Verkeersborden die o.m. langs de Liesdijk in Westelbeers zijn geplaats zijn met witte verf ondergespoten om ze onleesbaar te maken. Dit onder het mom van; "Ik wist niet dat ik hier niet mag rijden. De borden zijn onleesbaar!".


Witte verf over het C12 verkeersbord (Gesloten voor alle motorvoertuigen) als protest of om ze onleesbaar te maken?
Vrijdag 17 februari waren de verkeersborden vervangen. Nu zijn ze leesbaar, voor zolang het duurt.

Hoe weer je wildcrossers en andere gemotoriseerde overlastgevers uit natuurgebieden? De gemeente Oirschot was ze beu en pakte uit met 150 verkeersborden zodat niemand straks kan zeggen, "Ik had het niet gezien". Nu borden witgespoten zijn zullen motorrijders toch zeggen, "Ik had het niet gezien". Of dat gaat helpen is twijfelachtig. De bossen en natuurgebieden van de gemeente Oirschot zijn anno 2019 over het algemeen vrij toegankelijk voor allerlei verschillende vormen van natuurrecreatie. Omdat de verschillende vormen van recreatie niet altijd samengaan wordt in deze gebieden veel overlast ervaren. Er zijn verschillende vormen van ongewenste activiteiten in natuurterreinen, waarvan de gemotoriseerde voertuigen al sinds meerdere jaren tot de grootste bron van overlast voor de anderen behoren. Een ander probleem, wat deels het gevolg is van de goede toegankelijkheid van natuurterreinen voor gemotoriseerd verkeer is het dumpen van afval, houden van barbecues in de natuur en stoken van kampvuren. Het ongewenst gebruik van de bos- en natuurgebieden leidt bovendien tot schade en/of verstoring van de flora en fauna. Het aantal klachten over wildcrossers in natuurgebieden is fors en neemt toe. Daarnaast vinden met regelmaat (drugs)afvalstortingen in de natuurgebieden plaats. Gezien de omvang van deze afvalen drugsstortingen moeten hierbij een of meerdere gemotoriseerde voertuigen gebruikt zijn. De afvallen drugstortingen leiden (vaak) tot ernstige milieuschade en/of volksgezondheidrisico’s.

Het rijden of zich bevinden met een motorvoertuig in de natuurgebieden is verboden op grond van het vigerende bestemmingsplan Buitengebied en/of op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Op grond van het Bestemmingsplan Buitengebied 2013 fase 2 gelden in de natuurgebieden de enkelbestemmingen Bos of Natuur. Op grond van artikel 8.4 onder f. wordt onder strijdig gebruik met de bestemming het beoefenen van lawaaisporten begrepen. De genoemde natuurgebieden genoemd in paragraaf 2.1 zijn in de APV aangewezen als natuurgebieden waar gemotoriseerd verkeer (uitgezonderd bestemmingsverkeer) niet zijn toegestaan op de onverharde wegen. Op grond van Artikel 5:33 APV (Beperking verkeer in natuurgebieden) is het verboden op onverharde wegen en buiten de opengestelde paden te rijden of zich te bevinden met een motorvoertuig of een bromfiets.


Linker foto: bij de rust- en schuilplaats aan de Liesdijk (Maps - Street view).
Rechter foto: tegenover de toegang naar de Neterselse Heide (Maps - Street view).

Het verbod uit de APV is niet van toepassing op motorvoertuigen, bromfietsen, fietsen, paarden en andere weggebruikers:
a) Ten dienste van politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening en van andere krachtens artikel 29 eerste lid, Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 door de bevoegde minister aangewezen hulpverleningsdiensten;
b) Die worden gebruikt in verband met beheer, onderhoud of exploitatie van de terreinen als in het eerste lid bedoeld;
c) Die worden gebruikt in verband met werken die krachtens wettelijk voorschrift moeten worden uitgevoerd;
d) Van de zakelijke gerechtigden, huurders en pachters van percelen die gelegen zijn binnen de terreinen als in het eerste lid bedoeld;
e) Voor het verkeer ten behoeve van bezoek en van de verzorging van de onder d bedoelde personen.

In de praktijk is het juridisch lastig op grond van de bepalingen uit de APV tegen ongewenst gemotoriseerd verkeer in de bos- en natuurgebieden op te kunnen treden. Zo moeten overtreders staande gehouden worden en kan achteraf niet op een kenteken geverbaliseerd worden. Uit recente jurisprudentie (ECLI:NL:GHARL:2018:7151) blijkt bovendien dat APV borden niet rechtsgeldig zijn om gemotoriseerd verkeer uit natuurgebieden te weren. De Rechter heeft hierbij geoordeeld dat wanneer wegen afgesloten moeten worden voor gemotoriseerd verkeer verkeersborden uit Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 moeten worden gebruikt.

Uiteindelijk is gekozen voor de variant; C12 (Gesloten voor alle motorvoertuigen), met een tekstbord; "Uitgezonderd (bezoekers van) bewoners, terreineigenaren en beheerders", waarbij "Quads, trikes en crossmotoren niet toegestaan" zijn. Het bord toont motorrijders op twee wielen en vier wielen. Verkeerstechnisch; Op twee en meer wielen. Daarmee zijn motorfietsen trikes, quads, en terreinvoertuigen omvat, maar ook een gewone personenauto.