maandag 27 februari 2023

Ozoninstallatie rioolwaterzuivering Hapert

Tot eind 2023 werkt Waterschap De Dommel aan de bouw van een ozoninstallatie op de rioolwaterzuivering (RWZI) van Hapert. Deze installatie verwijdert medicijnresten uit het afvalwater. Zo komen er minder medicijnresten in het milieu terecht en werken we aan schoon water voor Hapert en omgeving. Dat meldt Waterschap De Dommel.


Begin 2023 is het definitief ontwerp van de ozoninstallatie klaar. In de fase hierna maken we het uitvoeringsontwerp verder af en bereiden we de uitvoering voor. Tegelijkertijd worden alle vergunningen aangevraagd en planologische processen doorlopen. Als alles volgens plan verloopt, starten we rond de bouwvak van 2023 met de uitvoering. De werkzaamheden vinden plaats op het terrein van de RWZI op werkdagen binnen de normale werktijden. Behalve wat extra bouwverkeer en heiwerkzaamheden (indien noodzakelijk) merkt de omgeving weinig van de werkzaamheden. Tijdens de bouw van de ozoninstallatie draait de rioolwaterzuivering gewoon door.

De ozoninstallatie zorgt ervoor dat er rond de Groote Beerze minimaal 70% minder medicijnresten in het milieu terecht komen. Het is de eerste ozoninstallatie op een rioolwaterzuivering van Waterschap De Dommel en de derde ozoninstallatie in Nederland. Met de installatie kunnen we kennis en ervaring opdoen met deze innovatieve techniek voor latere toepassingen bij onze andere RWZI’s.


Hoe werkt een OZON-installatie?

Dit project maakt deel uit van het Innovatieprogramma Microverontreinigingen uit afvalwater(externe link) van het Ministerie van I&W. Waterschap De Dommel krijgt na succesvolle implementatie voor deze ozoninstallatie een bijdrage uit dit innovatieprogramma van € 1.500.000.