donderdag 9 februari 2023

Strijd om versmalde Prins Hendriklaan gaat verder

De Raad van State heeft de gemeente Hilvarenbeek in een conflict met buurgemeente Reusel-De Mierden over de versmalling van de Prins Hendriklaan in Esbeek voorlopig in het gelijk gesteld. De meld het Eindhovens Dagblad vandaag. Althans, de hoogste bestuursrechter draagt woensdag in een uitspraak de rechtbank in Den Bosch op alsnog serieus inhoudelijk te kijken naar de bezwaren van Hilvarenbeek tegen een besluit van Reusel de Mierden om de Prins Hendriklaan te versmallen naar twee meter.


Twee meter, en geen centimeter meer

De Bossche bestuursrechter verklaarde Hilvarenbeek eerder om technische en juridische redenen niet ontvankelijk. Daar klopt niets van, zo oordeelt ’s lands hoogste bestuursrechter. Die vindt dat de rechtbank in Den Bosch alsnog moet kijken of Hilvarenbeek een punt heeft met haar bezwaren tegen de wegversmalling. Eind 2020 versmalde wegeigenaar ASR van Landgoed De Utrecht de Prins Hendriklaan met paaltjes, zodat er geen vrachtwagens en trekkers meer met goed fatsoen over de weg kunnen. Verkeer breder dan twee meter kan niet meer dwars over landgoed De Utrecht in Esbeek rijden, tot grote ergernis van de gemeente Hilvarenbeek die zich daarover heeft beklaagd bij buurgemeente Reusel-De Mierden.

De voormalig rentmeester Harry Breviers van De Utrecht was het echter zat. "Wij vragen al twaalf jaar om een oplossing." Sinds oktober 2020 staan er twee paaltjes iets meer dan twee meter uit elkaar op de Prins Hendriklaan op grondgebied van Reusel - De Mierden. Een bordje dat zwaar verkeer daar niet door mag, staat er misschien al wel veertig jaar, schatte Breviers. "Daar werd nooit op gehandhaafd."

De gemeente Reusel-De Mierden keurde de wegversmalling met een verkeersbesluit goed. Dat viel verkeerd bij Hilvarenbeek dat nu via de rechter hoopt het besluit terug te kunnen draaien. De rechtbank Den Bosch oordeelde in het voordeel van Gemeente Reusel - De Mierde. Na het hoger beroep bij de Raad van State is de rechtbank in Den Bosch weer aan zet.