zondag 31 oktober 2021

Kleverig koraalzwammetje

Het Kleverig Koraalzwammetje is een algemene soort welke op dood naaldhout gevonden kan worden. Alhoewel hij op een Koraalzwam lijkt valt hij toch niet onder de Koraalzwammen. Deze zag ik op Landgoed De Utrecht langs de Prins Hendriklaan staan toen ik er met de fiets langs kwam.


Het vruchtlichaam is opvallend geel gekleurd en kan door droogte en ouderdom oranje kleuren.

Het Kleverig Koraalzwammetje is vrij variabel qua vorm, hij kan bestaan uit rechte vertakkingen, maar komt ook regelmatig voor met vrij veel vertakkingen. Het vruchtlichaam is 4-8 cm hoog. Als hij door gras of mos moet groeien kan hij zelfs 15 cm hoog worden. De vertakkingen voelen rubberachtig aan en zijn makkelijk te buigen zonder dat ze afbreken. Dit in tegenstelling tot de Koraalzwammen, waarbij de vertakkingen meestal erg broos zijn. Het kleverige koraalzwammetje komt voornamelijk voor op rottende stronken naaldhout.

Het Kleverig Koraalzwammetje kan verward worden met diverse, zeldzame, soorten Koraalzwammen. Maar de qua kleur overeenkomende Koraalzwammen groeien doorgaans niet direct op hout, en hebben vertakkingen welke vrij makkelijk afbreken. Andere gelijkende soorten zijn; het Geel hoorntje (tot 1,2 cm hoog), het Gaffelhoorntje, het Knotshoorntje en het Spatelhoorntje. Allen soorten behoren tot de Dacrymycetaceae familie. Het Knotshoorntje en het Spatelhoorntje zijn erg zeldzaam.