vrijdag 22 oktober 2021

Mooie Groote Beerze, ondanks 't rechte stukje

De meandering van de Groote Beerze zorgt voor een nieuwe landschap. Zonder meer veel mooier dan de brede bak met water zoals die sinds de ruilverkaveling uit de begin jaren 70 van de 21e eeuw ontstond. Toch is er een stukje dat rechte loopt en zeker even mooi is. Dit stukje is tevens een oud stukje van de oorspronkelijke beekloop van voor de ruilverkaveling. De aangetakte lus is uitgebaggerd. deze lus lag al die jaren in het bos, zonder dat dit deel gedempt is geweest.


Een van de oude lussen uit de oude Groote Beerze zijn weer aangetakt. De foto toont een van de weinige rechte stukjes in de nieuwe meander.

De hoge waterstand is deels het gevolg van de vele regen die de laatste week is gevallen. Omdat de doorvoer van het water nog belemmert wordt door de buizen die onder de gronddammen in de beek liggen, zorgt voor een belemmerende waterafvoer. Die dammen liggen er nog in om met de machines naar de plaatsen te kunnen komen waar nog gewerkt wordt. Die werken bestaan uit het dempen van de oude beekloop en het afwerken van de oevers. Zodra dat allemaal klaar is worden die gronddammen en de buizen verwijderd, waarna het water onbelemmerd door de beek zal gaan stromen.


Het hoge water laat zien wat de beek aan water afvoert bij langdurige regen. Als het nog meer regent zal de beek buiten z'n oevers treden.

Het buiten de oevers treden is een van de doelen bij hevige regen, zodat het water zo lang mogelijk in het gebied blijft. Zo kan het in de grond zakken en de grondwaterstand herstellen. Zo ontstaat er weer een moerasbos, waar de natuurwaarde sterk verbetert.