zaterdag 30 oktober 2021

Aanleg vlonderpad Beekdal Groote Beerze

Langs het oude tracé van de BZ40 waterloop wordt een vlonderpad aangelegd. Dit pad is opgenomen in de wandelroute die vanaf de Westelbeersedijk naar de Groote Beerze leidt. De waterloop is omgeleid en mondt iets verder stroomafwaarts uit in de beek. De oude waterloop is gedempt en het onderhoudspand naast de oude waterloop is deels uitgediept om zo de lager gelegen bos en grasland aan weerszijde van de sloot met elkaar te verbinden. Zo kan bij hoog water de gehele vlakte in en buiten het bos onder water komen te staan.


De eerste palen van het vlonderpad zijn al klaar om de vlonders te plaatsen.

Naast de aanleg van drie bruggen en één voorde, wordt er langs de huidige BZ40, tussen de Westelbeersedijk en de Groote Beerze, een vlonderpad aangebracht. Dit om het huidige wandelpad toegankelijk te houden bij het opzettelijk onder water zetten van een gebied. Tevens maakt de aanleg van een vlonderpad het herstel van een stroomgeul mogelijk. Door het vlonderpad te ontwerpen tot een hoogte van 21.75m +NAP blijft het pad ook toegankelijk als het gebied onder water staat. Het vlonderpad krijgt een breedte van 1 meter en heeft een lengte van 75 meter.

Voor het vlonderpad wordt gerecycled kunststof gebruikt. Zo wordt er minder hout gebruikt en is het vlonderpad duurzaam en onderhoudsvrij. Het loopoppervlak is voorzien van een stroef materiaal waardoor uitglijden wordt voorkomen. Aansluitend is er gezocht naar routes die de Groote Beerze passeren, maar niet langere tijd langs de beek lopen. Dit om ervoor te zorgen dat recreanten wel de beek kunnen beleven, maar niet de gronden langs de beek verstoren. Gestreefd is naar een netwerk met zowel korte als langere routes die vanuit de kernen kunnen worden aangedaan. In het zuiden van het gebied wordt een halfverhard mindervalidenpad aangelegd die in combinatie met de brug zorgt voor een verbinding tussen De Biezegoren en Schipstaarten.


Grote delen van de BZ40 omleiding meanderen of is over een beperkte lengte recht.

De huidige BZ40 stroomt voordat de Groote Beerze wordt bereikt door Vochtige alluviale bossen. De drainerende werking van de BZ40 en hierdoor het verminderen van kwel is ongewenst voor dit habitattype. Daarnaast vormt het onderhoudspad een barrière in de natuurlijke laagte van zuid naar noord. Om deze reden wordt de BZ40 vanaf de Westelbeersedijk omgelegd in de richting van de noordelijk gelegen overstromingsvlakte. Een nieuwe duiker (zie mijn YouTube video) doorkruist het onderhoudspad aan de noordzijde, waarna de watergang eerst richting het westen direct langs het verhoogde pad loopt. Na ongeveer 35 meter zal deze watergang naar het noorden toe stromen de overstromingsvlakte in (door het bos). Dit voorkomt dat er direct na de duiker een hoge kop wordt doorsneden.

Ter hoogte van de Westelbeersedijk is de bestaande duiker (BZ40-KDU6) vervangen om de aansluiting op de watergang te optimaliseren. De nieuwe duiker (∅1000mm, bob 20.55m +NAP) loopt aan de westzijde van de Westelbeersedijk z'n 85 meter door om zo een natuurlijke hoogte te doorkruisen. Vervolgens wordt ongeveer 30 meter van de huidige loop verondiept waarna de nieuwe loop start.