dinsdag 26 oktober 2021

Oude voetgangersbrug Groote Beerze gelicht

Vanmorgen is de stalen voetgangersoversteek van de fundering gelicht en voor transport klaargelegd om om te bouwen tot twee kortere voetgangersbruggen. Omdat de nieuwe beekloop veel smaller is is de oude brug lang genoeg om doormidden te zagen en aan te passen voor de nieuwe oversteken die is de wandelroutes worden opgenomen. Tussen de brugleuningen worden roosters geplaatst zodat deze ook de kinderen veiligheid verhoogt.


Van de stalen voetgangersbrug over de Groote Beerze worden twee nieuwe bruggen gemaakt.

Zoals omschreven in de maatregelen van het herinrichtingproject wordt ook voorzien in het behoud en versterken van recreatieve verbindingen rondom de Groote Beerze. Om mogelijk te maken dat recreanten de beek kunnen oversteken, waren er twee oversteken gepland. Dat is in een later stadium bijgesteld tot drie bruggen. Deze nieuwe oversteken vervangen bij de Schipstaarten / Biezengoren ook de oversteekmogelijkheid over de stuw die inmiddels al verwijderd is. De nieuwe oversteken zijn zo gesitueerd dat ze passen bij de gewenste zonering uit de herijkte visie en geen belemmering vormen voor de aanwezige natuurwaarden in het gebied.

De bestaande voetgangersbrug t.h.v. de BZ40 wordt aangepast aan de nieuwe meander van de Groote Beerze. Omdat de huidige brug lang genoeg is om doormidden de zagen en met de nodige aanpassingen er twee bruggen te maken, is besloten om beide bruggen te gebruiken om zo een extra oversteek te maken. Die derde oversteek was oorspronkelijk niet voorzien, maar komr nu in de buurt van de plaats waar de huidige brug lag. Die derde voetgangersbrug sluit mooi aan op het knuppelpad die langs de huidige BZ40 wordt aangelegd. Het knuppelpad maakt een verbinding tussen de Westelbeersedijk en de Groote Beerze, waar het vlonderpad over een verlaagd vernat deel de wandelroute niet onderbreekt. Daarnaast maakt de aanleg van een vlonderpad het herstel van een stroomgeul mogelijk. Het vlonderpad krijgt een breedte van 1 meter en heeft een lengte van 75 meter.

De zuidelijke oversteek bestaat uit een brug die ook te gebruiken is voor minderinvaliden, daarnaast wordt bij deze oversteek ook een voorde aangebracht ter gebruik voor de paardensport.