zaterdag 23 oktober 2021

Eenjarige reegeit eindigt als verkeersslachtoffer

Vanmorgen zag ik een aangereden ree in de berm liggen. het was een 1 jarige reegeit, een zogenaamde smalree. Bloed enigszins uit rechter oor, gebroken linker achterpoot en sporen van hard impact op de flank. Ik heb de dienstdoende BOA buitengebied gebeld. De dode ree wordt in de natuur gedumpt voor aaseters.


Een smalree is te herkennen aan een strakke rechte buiklijn als onderdeel van een rechthoekige romp, een smalle lange kop met hoog voorhoofd en staat hoog op de poten en de kop wordt hoog gedrag. Een jonge geit (2 tot 4 jaar) heeft een bredere kop en dikkere nek dan smalree, een forse achterkant, zwaartepunt lichaam midden of net achter midden romp, een meer vierkantige romp dan een smalree.

Dat reeën vaak het slachtoffer worden van een aanrijding heeft vooral te maken met de vele trekbewegingen die deze dieren maken, met name in het voorjaar. In totaal vonden er afgelopen jaar in onze provincie meer dan 1600 dodelijke incidenten met wild plaats. De provincies Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Drenthe huisvesten driekwart van alle reeën in Nederland. De totale stand wordt in Nederland wordt geschat op 60.000 – 100.000 stuks. Naar schatting zijn jaarlijks in Nederland meer dan 10.000 aanrijdingen met reeёn, volgens Wildaanrijding.nl.


Wat kun je het best doen als een aanrijding onvermijdelijk is?
Wijk als automobilist vooral niet uit. Wie uitwijkt, kan op een tegenligger klappen of tegen een boom rijden. Veel eenzijdige ongevallen in gebieden waar veel wilde dieren voorkomen hebben vaak te maken met een overstekend dier. Valt een aanrijding niet te voorkomen, probeer dan zo beheerst en langzaam mogelijk te remmen. Bel de politie en geef de locatie door, ook als het dier niet blijft liggen. Doorrijden is strafbaar. Wacht de komst van politie of faunabeheerder af. De meldkamer van de politie roept na een aanrijding een beschikbare faunabeheerder op: die is aangesloten bij of geaccrediteerd door de Stichting Wildaanrijdingen. Ze rijden meestal rond in een pick-up met een lier. Wanneer de weg vrij en veilig is, zorgen ze voor de verdere afhandeling. Zij hebben speciaal verlof om wilde dieren te vervoeren. Ook hebben ze altijd een wapen mee, om gewonde dieren uit hun lijden te verlossen. Het dier wordt in principe teruggeven aan de natuur als voedsel voor aaseters. Af en toe gaat het naar een destructiebedrijf en in sommige gevallen vindt wetenschappelijk onderzoek plaats.

Ook bij twijfel altijd de politie bellen. Als je een klap hebt gehoord en vermoedt dat je een dier hebt geraakt, maar niks kunt vinden, komt faunabeheerder kijken. Het dier kan op de vlucht zijn geslagen nadat het gewond is geraakt. Als het nodig is, nemen ze nachtzichtapparatuur en honden mee. Het komt voor dat een aangereden reeën en herten anderhalve kilometer verderop een rustig plekje vindt om dood te gaan. Vaak vinden ze een wild zwijn met gebroken poten, 600 meter van de aanrijding. De dieren zijn dan geschrokken en nog in staat om naar een veiliger plek te lopen. In negen van de tien gevallen vinden ze zo’n dier terug. Meestal dood, soms levend. Dan wordt het uit zijn lijden verlost.

Ben je verzekerd tegen een aanrijding met een wild dier?
De impact van een wildaanrijding kan groot zijn, met name als het om een edelhert of een wild zwijn gaat. Neem een aanrijding met een volwassen edelhert van 250 kilo en een schofthoogte van 120 centimeter bij een snelheid van 60 kilometer per uur: de druk op de voorzijde van de auto staat dan gelijk aan het gewicht van 5000 kilo, het gewicht van een olifant. De schadelast van wildaanrijdingen is afgelopen jaren flink toegenomen, blijkt uit cijfers van het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond van Verzekeraars. In 2017 kostte een gemiddelde claim de verzekeraars 1632 euro, in 2020 ging het om 1921 euro. Die stijging heeft volgens het Verbond te maken met het steeds complexer worden van schadeherstel en auto-onderdelen die duurder zijn geworden. Is de auto alleen WA verzekerd, dan draai je volgens de Consumentenbond en de ANWB zelf op voor de schade. Dieren die in het wild leven hebben geen eigenaar. Er is dan ook geen aansprakelijke partij. Met een volledige of beperkte cascoverzekering is het mogelijk om de schade te claimen bij je autoverzekering.

Met welke dieren vinden de meeste aanrijdingen plaats?
Aanrijdingen met reeën komen verreweg het vaakst voor: zo’n 10.000 keer per jaar, zo is de inschatting van SWN. Van Aardenne: Het aantal reeën in ons land is de afgelopen decennia enorm gegroeid. In de jaren 70 en 80 telden we tussen de 30.000 en 40.000 reeën, nu zitten we op meer dan 100.000. Wilde zwijnen staan op nummer twee. Normaal gesproken gaat het om zo’n driehonderd aanrijdingen per jaar, maar dit jaar komen we uit op zevenhonderd of meer. We handelen er momenteel vijf per dag af. Er is nauwelijks voedsel te vinden, dus trekken ze eropuit. Ook zijn er meer zwijnen dan eerder, vanwege de milde winters. Verder gaat het om edelherten (ruim honderd) en damherten (ruim honderd), maar ook dassen, otters, bevers en wolven. De meeste ongelukken gebeuren in Gelderland (2200 in 2020). In Flevoland is de kans op een aanrijding met een wild dier het kleinst (290).

Wat kun je doen om een aanrijding te voorkomen?
De incidenten vinden meestal in de schemering plaats, wanneer dieren op zoek gaan naar voedsel of een partner. Pas je snelheid na zonsondergang aan en wees alert. Bij een snelheid van 60 kilometer per uur heeft het wild kans om je auto te ontwijken. Deze snelheid biedt bovendien de mogelijkheid tijdig te remmen. Houd er rekening mee dat er meerdere dieren kunnen volgen.