zondag 24 oktober 2021

De Gekraagde Aardster in de Hulselse Staat

Vanmorgen zag ik maar liefst 16 Gekraagde Aardsterren in de Hulselse Staat. Nadat ik veel tijd heb gestoken aan het filmen van de Herinrichting van het Beekdal van de Groote Beerze, koos ik er voor om in de Hulselse Staat te gaan wandelen en te kijken of er mooie paddenstoelen staat. De Gekraagde Aardster was de meest bijzondere.


De Gekraagde Aardster is herkenbaar aan de komvormig kraag aan de basis van het bolletje.

De Gekraagde Aardster is in ons land de algemeenste aardster. Deze forse aardster is goed herkenbaar aan de komvormig kraag aan de basis van het bolletje. Deze kraag, die soms ontbreekt, ontstaat doordat een deel van de buitenwand losscheurt wanneer de slippen van de slippenkrans zich omkrullen. De Gekraagde Aardster komt algemeen en talrijk in het kustgebied voor, en kan daarnaast ook elders op zand- en leembodems gevonden worden. Zowel in jong als oud bos.

Het vruchtlichaam heeft een doorsnede van 6-10 cm (geopend). De buitenlaag (exoperidium) heeft vier tot acht slippen, die vlezig en vaak gebarsten zijn, geelachtig tot lichtbruin. Er is een extra kraag rond de centrale bol. De binnenlaag (endoperidium) heeft geen steel. Zij is bolvormig met een doorsnede van ongeveer 3 cm en is lichtbruin van kleur.