dinsdag 1 augustus 2023

Brabants zangfietspad langs het Wilhelminakanaal

Het fietspad langs het Wilhelminakanaal tussen Haghorst en Biest-Houtakker is omgedoopt tot Brabants zangfietspad. Op zaterdag 17 juni 2023 werd op het fietspad langs het Wilhelminakanaal tussen de Haghorst en Biest-Houtakker het "Brabants zangfietspad" geopend. Vele uren en dagen gingen er aan vooraf. Stichting Wel Gement heeft er hard aan gewerkt. En op deze zonnige dag werd de kroon op het werk gezet.


Brabants zangfietspad

Het mooie fietspad langs het Wilhelminakanaal werd luidkeels ingezongen. Zangkoor 'De Bonte Kakelkippen' beet het spits af bij de eerste picnictafel met het lied "Als Brabander ben ik geboren".. En dan verder naar de tweede tafel met het lied "Hé goade mee" van Gerard van Maasakkers. Aan de derde tafel zat Cees Priems, onze Biestse Troubadour met de zachte G, al op ons te wachten met het "Brabants Volkslied" van Guus Meeuwis. En natuurlijk kon ook het "Biests Volkslied" De Biest mun dörpke van Dorus (Theo de Graaf) niet ontbreken. En aangezien ze intussen bij de haven waren aangeland bracht het "Roos Trio" de meezinger van Vader Abraham ten gehore. Zo was een aantal kilometers fietsen een feest. Een fantastische middag! Die natuurlijk werd afgesloten met een verfrissende drank bij de Gulle Brabander. Hoe Brabants wil 't hebben?

Een wielrenner, dan een wielrenster en dan weer een wielrenner. Het fietspad langs het Wilhelminakanaal kent deze zondag een eenduidig soort gebruiker. Stuk voor stuk zoeven ze voorbij, maar eveneens stuk voor stuk zonder te zingen. Ook de moeder die stapvoets fietst naast haar paardrijdende dochter, voelt geen aandrang om een liedje aan te heffen. En dat terwijl aan het begin en het einde van het 3,1 kilometer lange stuk fietspad middels een bordje de bedoeling wordt aangegeven: ‘Hier mag je officieel de beste Brabantse klassiekers (mee)zingen op de fiets. Geen vreemde pauzes meer in je liedje omdat er iemand langs fietst, staat er op het bord dat ook het patroon van de Brabants vlag draagt.


Het traject van de Haghorst naar Biest Houthakker is niet het enige zangfietspad. Op diverse plaatsen vindt je dergelijke initiatieven. Deze is toevallig een fietspad die tussen het Wilhelminakanaal en natuurgebied Diessens Broek loopt. Langs het kanaal zingen de Kleine karekieten en de rietzangers uit volle borst, aan de andere kant van het fietspat ligt een gebied met rietvelden, waar de Blauwborst en de Rietgorsen veelvulgig hun liederen laten horen. Op de scheidslijn, het fietspad is het voornamelijk stil, of het zijn de groepen fietsers die al kwebbelend onderweg zijn. Nu worden de passanten ook uitgenodigd om er bij te zingen. Wie zingt er mee??????