woensdag 23 augustus 2023

Knolcyperus in Lage Mierde serieuze bedreiging

Knolcyperus rukt op, velden in Lage Mierde zijn langdurig afgesloten. "Dit is een serieuze bedreiging", zegt aardappelteler Jacob van den Borne uit Reusel. Na een eerdere afsluiting aan de Twisselsebaan is nu ook een landbouwperceel aan de Dunsedijk in Lage Mierde afgesloten vanwege de Knolcyperus schrijft Harrie Wenting in het ED vandaag. Echter onderstaande foto maakte ik op 2 februari van dit jaar. Zo nieuw is het probleem dus niet. Het perceel aan de Dunsedijk was toen ook al verboden terrein volgens het bord van de provincie en de Omgevingsdienst West en Midden Brabant. Agrariërs houden hun hart vast voor verdere verspreiding.


Knolcyperus veld in Lage Mierde serieuze bedreiging (deze foto maakte ik reeds 2 februari 2023).

Een kaal veld van enkele hectare, een voorbijganger kan zich afvragen waarom de boer niet gezaaid heeft. Maar hier groeit de knolcyperus. "Dit is een enorm probleem dat alsmaar in omvang toeneemt," zegt Van den Borne. Hij teelt aardappelen en bewerkt daarvoor tientallen velden. "Het probleem is dat de plant zich moeilijk laat bestrijden," legt hij uit. "Vaak zie je de plant bij een sloot staan en als het maaisel uit die sloot niet goed afgevoerd wordt kan het zo op een akker komen. Als je dan een gewas hebt zoals aardappelen komen de knollen met de rooier tussen de aardappels terecht. Omdat het kleine knollen zijn, komen die uiteindelijk tussen het restmateriaal dat teruggaat naar een akker en als je het eenmaal hebt kom je er nauwelijks meer van af."

Van den Borne kent verhalen uit de Verenigde Staten waar complete boerderijen verlaten zijn vanwege dit onkruidgewas. "Zover is het hier gelukkig nog niet," zegt hij. "Maar we moeten wel opletten en het goed bestrijden." De bestrijding wordt door de Omgevingsdienst van de provincie Brabant gedaan, een woordvoerder laat weten dat er op dit moment vooral ingezet wordt op uitputting van de knol door de grond telkens licht te bewerken met een schijveneg en stroom, waardoor geen nieuwe knollen gevormd kunnen worden. Hierna wordt de grond voor een langere periode luchtdicht afgedekt waardoor de knol door zuurstofgebrek moet afsterven.

Het perceel aan de Dunsedijk in Lage Mierde is eigendom van de provincie en wordt niet verpacht waardoor er ook niets aan een gebruiker gecompenseerd hoeft te worden. Zodra het kruid drie jaar lang niet gesignaleerd wordt, mogen er weer andere gewassen geteeld worden. Anne van den Borne die tegen het perceel aan woont volgt de ontwikkelingen in de bestrijding nauwgezet. Ze let goed op dat de plant niet opduikt tussen haar eigen tulpen.

De knolcyperus is een plant van zo’n halve meter hoog die zich via knollen bij de wortel verspreidt. Het is onderdeel van de cypergrassenfamilie en komt oorspronkelijk uit warmere gebieden, zo kweekten de Egyptenaren ze eeuwen geleden al voor de smaak van de knollen. Veertig jaar geleden werd de plant voor het eerst in Nederland gesignaleerd waarna het aan een opmars begon.