dinsdag 8 augustus 2023

Oirschotse Stönner-Meijwaardbrug in onderhoud

De slingerende Stönner-Meijwaardbrug over het Wilhelminakanaal in Oirschot blijft een zorgenkindje. Vanaf 14 augustus a.s. gaat de brug weer voor ongeveer twee weken dicht voor onderhoud. De fietsers- en voetgangersbrug over het Wilhelminakanaal krijgt een nieuwe antisliplaag. Het brugdek blijft glad als de planken nat zijn. In het voorjaar van 2022 werd de fietsbrug na problemen met gladheid bij koud en nat weer ook al voorzien van een nieuwe antisliplaag. De lijm waarmee de aangebrachte antisliplaag op de planken zijn gelijmd zijn losgeraakt, waardoor het in de bochten opnieuw glad is geworden.


Voor de tweede keer in korte tijd gaat de Stönner-Meijwaardbrug weer dicht voor onderhoud.

De werkzaamheden stonden al langer gepland. Omdat de planken stuk voor stuk behandeld moeten worden, verwacht de gemeente dat het onderhoud ongeveer twee weken duurt. Bij slecht weer kan dit uitlopen of kan de aannemer op basis van actuele weersvoorspellingen besluiten de werkzaamheden uit te stellen. Omdat het opnieuw aanbrengen van de antisliplaag onder de garantie valt, zijn de kosten voor rekening van de aannemer. Tijdens de werkzaamheden is de fietsbrug volledig afgesloten voor verkeer. In juni was de fietsbrug ook al ruim een week dicht. Door de hitte waren diverse planken los komen te liggen. Vanwege de onveilige situatie die dit veroorzaakte, besloot de gemeente de brug toen direct af te sluiten.

Omdat inwoners de hekken destijds gewoon weer openden, werd de brug tijdens de herstelwerkzaamheden alsnog intensief gebruikt. Om te zorgen dat de hekken ditmaal niet zomaar uit elkaar of verzet kunnen worden, worden ze nu vastgezet met een slot of ketting. Fietsers en voetgangers kunnen in de tussentijd gebruikmaken van het fiets- en voetpad langs de Kempenweg of via de brug bij De Heuvel het kanaal over.


De brug over het Wilhelminakanaal is onderdeel van de 14 kilometer lange route met de naam ‘de Groene Corridor’. Het is een groene verbinding tussen het centrum van Eindhoven, de historische markt in Oirschot en nationaal landschap Het Groene Woud. Het doel is meer groen, meer beleving en recreatiemogelijkheden te krijgen op deze verbinding tussen Eindhoven en Oirschot. Een prachtige route die de schoonheid van Noord Brabant laat zien. De fietsbrug bestaat uit hout en rust op twee bakstenen pijlers aan twee kanten van de oever. Midden op de brug heb je een mooi uitzicht op de Sint-Petrusbasiliek die in het centrum van Oirschot op de Markt staat. Om de brug op te komen zijn er twee stalen aanbruggen gemaakt, dit zijn twee langzaam stijgende fietspaden om de brug te bereiken. Er zit een roestkleurige coating om de brugleuning heen en in de avond word deze prachtig verlicht.

In Oirschot en bij het Wilhelminakanaal is tijdens de 2e Wereldoorlog een flinke strijd geweest. De Stönner-Meijwaardbrug is vernoemd naar de twee gesneuvelde soldaten Rinus Stönner en Willem Meijwaard die tijdens Duitse beschietingen in 1944 rond het Wilhelminakanaal vochten voor de vrijheid van Nederland met de Prinses Irene Brigade. De monumentaliteit van de brug refereert aan het oude, historische karakter van het Oirschotse centrum; tegelijk presenteert de brug zich als een nieuw, herkenbaar en betekenisvol element in de regio. Een aanrader om in het donker de brug te bekijken en een nog mooier beeld te krijgen maar overdag is deze ook al enorm indrukwekkend door de verlichting die in de brugleuning op het brugdek schijnt.

De brug is ontworpen door wUrck, ontwerpbureau voor architectuur, stedenbouw en landschap. De hoofdoverspanning bestaat uit houten vakwerk, rustend op twee bakstenen pijlers aan beide oevers van het Wilhelminakanaal. Vanaf de brug heb je zicht op de Sint-Petrusbasiliek van Oirschot. Beeldbepalend is de roestkleurig gecoate brugleuning, die 's avonds prachtig wordt aangelicht.

UPDATE 23-08-2023:
Sinds woensdag 23 augustus is de Stönner-Meijwaardbrug in Oirschot weer open voor fietsend en voetgangersverkeer. Dat is twee dagen eerder dan gepland, door de goede weersomstandigheden van de afgelopen dagen, zijn de werkzaamheden eerder klaar. De antisliplaag die in 2022 op de planken van de brug werd aangebracht, is venieuwd. De lijmlaag bleek alleen onvoldoende, waardoor teveel steentjes loslieten en de bochten weer glad zouden worden. Daarom is een nieuwe antisliplaag aangebracht en zijn enkele planken vervangen. In het begin kunnen er nog steentjes losraken van de lijmlaag met gladheid als gevolg. Eind volgende week wordt de brug opnieuw geveegd.