dinsdag 11 augustus 2020

Merel met een kale kop en leucisme

Bij mijn fotohut zit een Merel man met een kale kop en enkele veren en pluimen die wit zijn. Die witte veren worden veroorzaakt door een pigmentstoornis, genaamd leucisme. Leucisme is dus een pigmentafwijking, geen ziekte. Vogels met leucisme hebben nog meer witte veren. Opvallend, bij merels zie je vaker leucisme dan bij andere.


De kleuring van de veren bij vogels wordt veroorzaakt door aanmaak van melanine. Dit is het natuurlijke pigment van het lichaam. Bij dieren met leucisme wordt melanine wel aangemaakt en is het pigment dus wel aanwezig. Het komt alleen niet tot uiting in de veren door een gemis aan bepaalde eiwitten. Het gevolg van deze erfelijke aandoening zijn kleurloze witte veren. Kenmerkend is dat elke veer of geheel gekleurd of geheel wit is. Voor de helft gekleurde veren duiden meestal op een slechte conditie van de vogel tijdens de veergroei of een te éénzijdig voedingspatroon.


Albinisme is ook een genetisch afwijking. Bij een albino ontbeert het pigment melanine in het hele lichaam. Door de afwezigheid van dit pigment worden veren en haren wit, en de ogen rood (namelijk geen pigment in de iris). Voor vogels geldt dan ook dat de snavel en poten licht rose worden. Omdat dieren naast melanine ook andere typen kleurstoffen kunnen hebben, is het mogelijk dat die andere kleurstof – verdund – zichtbaar is. Albinisme is absoluut: het hele leven en het hele lijf.