woensdag 5 augustus 2020

De Groote Beerze tot aan de Grijze Steen

"De Groote Beerze tot aan de Grijze Steen" laat het huidige stroomgebied zien dat volgend jaar wordt heringericht. Tijdens de grote ruilverkaveling in 1973 is de beek gekanaliseerd om het regenwater sneller van de akkers te krijgen. Het klimaat is nadien zodanig veranderd dat het water bij langdurige regenval geborgen en vast gehouden moet worden. In de zomer leidt langdurige droogte voor een een daling van het grondwaterpijl. Vanaf de weg Netersel  / Casteren tot aan natuurgebied Grijze Steen wordt de beek opnieuw ingericht en krijgt het zijn oorspronkelijke meanderen weer terug. Het project gaat in het voorjaar van 2021 van start.


De video begint met de situatie voordat de beek z'n metamorfose doormaakte. Het tweede deel (dat volgend jaar verschijnt) gaat over de graafwerkzaamheden en de aanleg van het waterbergingsbed en de meandering van de beek. Rondom kwetsbare bosjes en vennen worden maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de natuur niet verder achteruit gaat. Het grondwaterpeil mag daar niet te diep wegzakken. Ook wordt het gebied toegankelijker gemaakt voor de recreant.

In het gebied vanaf De Hoeve / Kranenberg (https://bit.ly/3ihP11D) tot aan de Grijze Steen (https://bit.ly/3idh7uJ) mogen de beekprocessen volledig hun gang gaan in het beekdal. Dit houdt in dat bij veel neerslag de oevers vrijelijk mogen overstromen en dat een zone van enkele honderden meters aan weerszijden van de beek onder water komen te staan. Waar overstroming ongewenst is kunnen lage kades worden aangebracht om gebieden te beschermen. De maximale waterdiepte in de overstroomgebieden zal naar schatting ongeveer 30 cm bedragen.

De oude loop van de beek liep daar waar de dorpsgrens tussen Netersel en Casteren liep (geel geaccentueerd). Open kaart in nieuw venster.