vrijdag 14 augustus 2020

Water is vooral nu van levensbelang

Zonder water geen leven. Dat geld voor alle leven. Zoals de mens water nodig heeft om alle processen in het lichaam draaiende te houden, afval op te ruimen en de lichaamstemperatuur te regelen, is dat ook bij dieren het geval. Als het warm is raakt het lichaam oververhit. De mens raakt warmte kwijt door te transpireren. Dat doen veel dieren ook. Andere moeten dat doen door de warmte middels uitademing (hijgen) af te voeren, andere moeten simpelweg het lichaam afkoelen door in het water te gaan liggen of zich met water te besprenkelen (baden).

Tjiftjaf komt naar het water om te drinken.

In tegenstelling tot mensen kunnen vogels niet zweten om warmte kwijt te raken. Ook kunnen ze niet even hun verenpak uitdoen. Vogels die oververhit beginnen te raken zijn lusteloos en ademen snel. Vaak zullen ze met gespreide veren en hun snavel open zitten te hijgen. Door het hijgen wordt namelijk veel vocht verdampt en bij dit verdampen wordt warmte uit het lichaam onttrokken. Dit werkt verkoelend, maar een vogel droogt er wel sneller door uit en heeft dus water nodig om het vochtverlies aan te vullen.

Aangezien vogels kunnen vliegen, is er voor hen ook in tijden van droogte meestal wel water te vinden. Ze moeten er dan alleen wel veel meer moeite voor doen en ze kunnen hun energie eigenlijk goed voor andere zaken gebruiken. Zoals voedsel zoeken. U helpt ze daarom goed door schalen met water neer te zetten. Niet alleen kunnen ze hiervan drinken, een bad geeft ook direct verkoeling. Zet de schalen op een veilige, hoge plek, zodat katten niet meteen bij ze kunnen als ze zitten te drinken. En op een plek die zoveel mogelijk uit de zon blijft, anders kan het water flink heten worden. Omdat vogels er ook graag in badderen is een wat grotere, ondiepe schaal het meest geschikt. Ververs het water liefst dagelijks, want door het badderen kan het flink vervuilen.

Deze Tjiftjaf is nog gezond. Snel en erg beweeglijk fladderde hij (of zij) van de ene naar de andere plek.


Onze Rode Eekhoorn, of Euraziatische Rode Eekhoorn hebben oorpluimen in de winter en een grote pluimstaart, dient voor het evenwicht bij het springen en regeling van de lichaamstemperatuur. De kleur van de pels kan varieren van rood tot bruin, zandkleurig, grijs of zwart, met een witte buik. In de winter zijn de flanken wat grijzer. Ze hebben vier tenen aan de voor- en vijf aan de achterpoten, met scherpe nageltjes om goed te kunnen klimmen. Een opvallend kenmerk zijn de onderkaak helften die los van elkaar kunnen bewegen, waardoor ze gemakkelijk noten kunnen open kraken.

De Rode Eekhoorn kwam drinken en was weer verdwenen.

De eekhoorn in de tuin bij onze schuur komt dagelijks zonnebloempitten eten. Vanmorgen kwam de eekhoorn enkel drinken. Daarna was hij weer weg. Om aan eten te komen is de eekhoorn natuurlijk niet aangewezen op de zaden die hij bij de fotohut kan vinden. Water is een ander verhaal nu het al lang erg warm en droog is. Het vijvertje bij de fotohut wordt om de paar dagen bijgevuld met water dat in de containers verzameld is. Regenwater dat van het dak van de schuur in de containers stroomt wordt opgevangen en zo kan ik een voorraad van 2,5 m³ water opvangen.