dinsdag 11 augustus 2020

Merels komen verkoeling zoeken bij het water

De laatste dagen zoeken wij mensen de schaduw op of blijven zo veel mogelijk uit de hete zon nu het midden op de dag dik over de 30 graden is, laat staan 37 graden. Veel drinken is daarbij erg belangrijk. De vogels in de vrije natuur moeten bij deze hete dagen en daarbij gepaarde droogte zoeken naar het schaarse water. Er zijn geen plassen met regenwater mmer, de slootje, poelen en zelfs kleine vennetjes zijn ook al drooggevallen. Dus moeten ze naar de beekjes en grotere vennen om te drinken en de baden, of komen naar onze woonhuizen op zoek naar water. Zet daarom een schaaltje water in uw tuin, of beter nog - als uw de ruimte heeft - maak een klein ondiep vijvertje met vijverfolie of plastic en vul het dagelijks met vers water.

Deze juveniel blijft nog even in de schaduw.

Vogels naar je tuin lokken kan simpel door water in een schaaltje neer te zetten, zeker nu het zo heet is. De vogels maken daar dankbaar gebruik van om te drinken en te baden. Maak te schaaltje wel regelmatig schoon om ziektes te voorkomen. Hygiƫne is ook belangrijk in de dierenwereld. Ook als het wat minder warm en regenachtig is blijven de vogels op het water af komen. Het baden heeft ook als doel om de parasieten uit hun vacht te spoelen. Door een gebrek aan regenwater zijn de waterplassen verdwenen waar vogels aanvankelijk konden baden. Zodra het weer gaat regenen krijgen de vogels en andere dieren weer de gelegenheid om op hun vertrouwde plaatsen te gaan drinken. Voor vanmiddag en vanavond wordt er regen verwacht. Laat hopen dat de buien ook in onze buurt vallen.

De Merels komen verkoeling zoeken bij het water door te drinken en te baden.

Na het baden strijken de vogels hun veren weer vlak. Daarbij strijken ze langs hun stuitklier om met het vet dat de klier produceert de veren waterdicht te maken. Als ze dat niet zouden doen zouden ze tijdens een regenbui doornat worden en onderkoeld geraken. Uit onderzoek is gebleken dat vet uit de stuitklier ook andere functies kan vervullen. Bij sommige vogelsoorten geeft het kleur aan de veren, werkt het bacteriewerend of verspreidt het een geur die roofdieren onaangenaam vinden. Niet alle vogelsoorten hebben een stuitklier. Bij onder meer papegaaiachtigen is de functie van de stuitklier vervangen door de groei van speciale donsveertjes. Deze verpulveren en vormen een waterafstotend poeder op het lichaam van de vogel.

Dus baden vogels ook vaak om zich te ontdoen van o.a. luizen en mijten. Broedvogels en jonge vogels die net het nest hebben verlaten kunnen veel last hebben van parasieten. Broedvogels zitten veel op hun nest en dat is een ideale plaats voor ongedierte. Jonge vogels die al een paar weken op het nest verblijven kunnen om die zelfde reden een aantal parasieten in hun verenpak verzameld hebben. Zodra die het nest verlaten en al een beetje kunnen vliegen worden deze jonge vogels door hun ouders mee naar het water genomen voor een flinke wasbeurt. Als het al lang droog is en er weinig badwater te vinden is zijn ze vaak aangewezen op de helpende hand van de mens. Vijvertjes of waterschaaltjes in de tuinen brengen dan uitkomst. Daar zijn de vogels blij mee.