dinsdag 24 december 2019

Warrelknoest op boomstam zomereik

Je ziet ze wel meer, een gezwel aan een boomstam van een eik of een berk. Zo'n gezwel is een warrelknoest, vaak ontstaan door een plaatselijke "kwetsuur" van een boom door het afbreken van een tak, een bacteriƫle infectie, een schimmelaantasting of insectenvraat. (foto's gemaakt met een smartphone).

Een joekel van een warrelknoest aan de stam van een Zomereik

Een warrelknoest kan ontstaan bij een plaatselijke "kwetsuur" van een boom door het afbreken van een tak, een bacteriĆ«le infectie, een schimmelaantasting of insectenvraat. Als reactie gaat de boom op die plaats "woekeren", een gezwel vertonen. De slapende knoppen in takken of stam schieten wakker en beginnen hevig te groeien. Het is een soort “groeireactie” op stress. Warrelknoesten komen vooral voor bij Berk, Eik en Es. De bomen zelf hebben er geen last van en kunnen tientallen jaren ongehinderd verder groeien.


Houtbewerkers vinden woekeringen niet slecht, zij houden van warrelhout. Dat scheurt minder gauw, is mooi en exclusief, want zeldzaam en dus duur. Warrelhout wordt door houtsnijders, houtdraaiers en meubelmakers ook wel wortelhout genoemd, misschien omdat de meeste warrels onder de grond woekeren. Of omdat warrel een minder verkoopbaar woord is.

Klinken heksenbezems toverachtig, de woekerwarrel zou ontsproten kunnen zijn aan het denkraam van Marten Toonder. Bovengrondse warrels vallen meer op dan wortelwarrels en zijn bij het hakken van hout vaker de sigaar. Warrels kunnen als voetballen aan de bast kleven, maar ook de hele stam omsluiten. In Amerika zijn warrels gevonden van bijna acht meter doorsnee, woekerend rond de metersdikke stam van een sequoia.