zondag 15 december 2019

Geelbruin mosklokje (Galerina hypnorum)

Op het Beleven zag ik kleine paddenstoeltjes tussen het mos op een breed uithangende tak van een eikenboom. Na wat zoeken kom ik uit op het Mosklokje. Bij het aanmelden op de website van Waaneming.nl komt dat door middel van fotoherkenning uit op 'Geelbruin mosklokje' (Galerina hypnorum). Er zijn 67 soorten Mosklokjes, echter, om de exacte soortnaam te bepalen is microscopisch onderzoek nodig.

Het Geelbruin mosklokje is een schimmel uit de stam der steeltjeszwammen.

Het vruchtlichaam van het Geelbruin Mosklokje is een relatief kleine, geheel geelbruine paddenstoel. De hoed is aanvankelijk klokvormig en later uitgespreid. De lamellen en tussen-lamellen zijn wijd uitstaand. Hierop groeien cystiden die aan de bovenzijde knopvormig verbreed zijn. De steel is bedekt met witte vezels. De sporen zijn roestbruin en hebben een wratachtig uiterlijk. Het Geelbruin mosklokje groeit voornamelijk tussen mossen op takken van loofbomen.


De gladde hoed is klokvormig tot gewelfd en meet Ø 4 tot 15 mm, en is vochtig doorschijnend gestreept, vuil honinggeel, droog geel- of okerbruin en okerbruine lamellen.

De steel varieert van 15 tot 40 met een dikte van 1 tot 2 mm, bleek gelig-oker, met een berijpte steeltop en een donkere basis. Tussen mossen op bemoste stammen en takken en  op de grond.