vrijdag 20 december 2019

Kleine Plooivlieswaaiertjes op een berkentak

Vanmorgen zag ik tijdens een ochtendwandeling Kleine Plooivlieswaaiertjes (Plicaturopsis crispa) in de Hulselse Staat.

Kleine Plooivlieswaaiertjes op een Berken tak

Het Plooivlieswaaiertje komt voor op dode stammen en takken van loofbomen, vooral berk, beuk en hazelaar in bossen en parken op voedselrijke vochtige bodem. De soort is goed herkenbaar door de kleine dicht op elkaar groeiende (dakpansgewijs) vruchtlichamen. De onderzijde kenmerkt zich door de gerimpelde, onderling verbonden, (vuil)witte plooien.

Het plooivlieswaaiertje heeft een hoed van Ø 1 tot 2 cm geplooid tot golvend schelp- of waaiervormig en zijdelings gesteeld. De bovenzijde is viltig, met concentrische zones, wittig tot oker- of roodbruin. De onderzijde is lamellig-geribd, vuilwit tot grijsoker, met een gekerfde, ingerolde rand. De sporeekleur wit. Je kunt ze het hele jaar vinden op dode stammen en takken van allerlei loofbomen. Tot voor kort was deze zwam zeer zeldzaam, maar de laatste jaren komt hij vrij algemeen voor.


De Hulselse Staat is een gemengd bosgebied van ongeveer 60 hectaren. Het bestaat voornamelijk uit Grove den, Fijnspar, Lariks, Amerikaanse eik en inlandse eik, Berk en diverse soorten struikhout. Het gebied is omgeven door landbouwgebied. Met een beetje geluk kom je er een konijn of haas tegen. Reeën laten zich wat minder makkelijk zien, daar zijn ze te schuchter voor. Als je wat hoger in de bomen kijk is de kans groot dat je wat vogels ziet, zoals de Grote bonte specht die ik vandaag met de compact camera wist vast te leggen. Verder vind je er vinken, houtduiven, boomklevers en diverse meesjes.

De bossen van de Hulselse Staat zijn gelegen tussen de Reuselsedijk, de Bosdijk en de Randweg. De Randweg ligt op de dorpsgrens met Reusel. Aan de andere kant grenst de Hulselse Staat aan de de Kempebaan, Provinciale weg (N269). Hulsel is een dorp binnen de Gemeente Reusel - de Mierde, en een der Kempische 'Acht zaligheden'.

Het pastoorsbos is rond 1910 aangelegd door Pastoor Van de Wagenberg sr (later opgevolgd door zijn neef). Enkele bijzondere bomen die nog in dit bos te vinden zijn herinneren aan de parkachtige opzet.