donderdag 12 december 2019

Steenmeel voor natuurherstel Kroonvense Heide

Steenmeel bij herstel bodem en natuur van Kroonvense en Peelse Heide. Als de weersomstandigheden goed zijn, gaan de gemeenten Bladel en Reusel-De Mierden en Bosgroep Zuid Nederland vanaf 13 december zo’n 206 ton steenmeel verspreiden op de Kroonvense en Peelse Heide.


Steenmeel helpt om de arme en verzuurde bodem te herstellen. De verspreiding gebeurt met een helikopter met daaronder een grote bak die op de gewenste plek geleegd wordt. Het is één van de herstelmaatregelen waarmee de komende jaren gewerkt wordt aan duurzaam bodemherstel in dit bijzondere natuurgebied. Net als in veel andere Brabantse gebieden is de bodem in dit gebied aangetast door verzuring en vermesting; dat komt door teveel stikstof in de lucht en in de bodem. Daardoor kunnen fl ora en fauna zich niet goed ontwikkelen en loopt de biodiversiteit (de verschillende dieren- en plantensoorten) sterk terug. Om die problemen aan te pakken zijn verschillende herstelmaatregelen nodig, waaronder het verspreiden van steenmeel over zo’n 21 hectare bos.

Waarom zijn herstelmaatregelen noodzakelijk?
Ook op de Kroonvense en Peelse Heide is de bodem door verzuring en vermesting belangrijke voedingsstoff en, zoals calcium, kalium en sporenelementen, kwijtgeraakt. Dat zorgt voor een arme bodem. Ondertussen is er een overschot aan stikstof. Omdat een aantal plantensoorten juist profi teert van het teveel aan stikstof en zo andere soorten verdringt, neemt de variatie aan plantensoorten af. Dit is onder meer te zien aan de vergrassing van heide. Waar heideplanten en andere bloemrijke planten steeds meer in het gedrang komen, lopen ook de aantallen en de variatie aan vlinders en insecten terug. Daarnaast neemt, door uitspoeling van onmisbare voedingsstoffen, de voedingswaarde van planten af. Typische gevolgen daarvan zijn onder meer dat rupsen geen vlinders meer worden en dat vogels eieren leggen met te dunne eierschalen.

Wat is steenmeel en wat doet het voor de bodem?
Steenmeel is gemaakt van gemalen steen en een restproduct van de delving van lavagesteente met daarin belangrijke voedingsstoff en die door verdwijnen van bepaalde mineralen en oplosbare organische stoff en uit de top van een bodem zijn verdwenen, zoals kalium, calcium en mangaan. Dit 100% natuurlijke product krijgt een nieuwe toepassing in het herstel van de Nederlandse natuur. In tegenstelling tot het vroeger veel gebruikte kalk, komen deze voedingsstoff en bij steenmeel langzaam vrij, wat gunstiger is voor het ecosysteemherstel. De voedingsbalans in de bodem herstelt, waardoor biologische processen weer op gang komen. Per hectare wordt 10.000 kg steenmeel verspreidt. Het ziet er in eerste instantie uit als een dun waasje metselzand op de grond. Met de regen spoelt het materiaal al snel de grond in, waar het zijn nuttige werking nog zeker 30 jaar voortzet.

Waar en wanneer vinden de werkzaamheden plaats?
De steenmeelwerkzaamheden op de Kroonvense en Peelse Heide starten in principe op 13 december. Dit is echter afhankelijk van de weersomstandigheden. De 21 hectare liggen tussen het Neerven en De Grote Cirkel. Op de exacte locaties hangen tijdens de uitvoering informatieaffi ches, zodat bezoekers aan het bos goed geïnformeerd zijn. Een helikopter vliegt vanaf een speciaal depot af en aan om het steenmeel te laden en vervolgens heel nauwkeurig te verspreiden. Enkele paden en delen van het gebied zijn tijdens het werk korte tijd afgesloten.

Een POP3-herstelproject
Deze herstelwerkzaamheden zijn onderdeel van een compleet POP3-maatregelenpakket dat de gemeenten Bladel en Reusel-De Mierden samen met Bosgroep Zuid Nederland de komende jaren gaan realiseren. Het POP3-programma is een Europees programma dat gericht is op het herstellen van de biodiversiteit en het verhogen van de weerbaarheid van bos en natuur. Naast het verspreiden van steenmeel draagt ook de aanplant van rijkstrooiselsoorten, zoals winterlinde, haagbeuk en hazelaar bij aan het gewenste bodemherstel. POP3 wordt mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de provincie Noord-Brabant.

Verder wordt over het Turfven, de Schapengracht en Gorp en Roovert tussen Hilvarenbeek en Goirle steenmeel uitgestrooid.

Bron: pc55.nl