zondag 4 februari 2018

De Grote bonte specht

De zon scheen weer even. De vogels tonen een stuk mooier in de zon, zoals op deze foto's te zien is. Ik trof deze spechten, een vrouwtje en een man (met rode vlek op de kruin), vanmorgen in Reusel.

De Grote bonte specht, op zoek naar larven en wormpjes in dood hout

De Grote bonte specht is de meest algemene specht van Nederland. Zowel mannetje als vrouwtje roffelen op takken met een korte snelle roffel om territorium en paarband te versterken. Grote bonte spechten hakken in bomen een nestholte uit met een rond gat. Ze hebben een voorkeur voor zachte houtsoorten, zoals berken. Spechten kunnen op die manier hakken doordat de hersenen in een soort schokdempers zijn ingekleed.


De Grote bonte specht is een zwart-witte vogel met een rode 'broek'. In de vlucht vallen de grote witte schoudervlekken op. Het mannetje heeft een rode vlek op het achterhoofd. Deze ontbreekt bij het vrouwtje. Jonge spechten hebben een rood petje en worden daarom soms aangezien voor een middelste bonte specht. Ze eten in het voorjaar en de zomer insecten. In de wintermaanden dwalen ze rond op zoek naar voedsel en komen steeds vaker terecht op voedertafels in tuinen. In naaldbossen eten ze 's winters de zaden van kegels van sparren en dennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten