zaterdag 24 februari 2018

De Middelste bonte specht in Hulselse Staat

Woensdag reed ik er voor naar Oisterwijk. Ik had toen niet het geluk om de Middelste bonte specht te kunnen fotograferen, maar vanmorgen was het geluk aan mijn zijde. Aan de rand van de Hulselse Staat zat er een en kon er nog een foto van maken ook. Slechts een goeie foto, maar dat is genoeg voor het begin.

De middelste bonte specht is een standvogel in een groot deel van Europa.

De middelste bonte specht is een spechtensoort die in opmars is in Nederland. Maar het is nog steeds de zeldzaamste in vergelijking tot de grote en kleine bonte specht. Hij is vooral in Oost- en Zuid-Nederland te zien. De middelste bonte specht houdt van oud eikenbos. De middelste bonte specht lijkt op de grote bonte specht maar iets kleiner. Wit gezicht met in wit geïsoleerd oog. Rode pet in alle kleden, niet afgezet aan onderzijde met zwart. Zalmroze 'broek', flankstreepjes. Zwart-witte vleugels met grote witte schoudervlek. Wat verwarrend kan werken met nog niet volwassen grote bonte spechten.

De middelste bonte specht heeft een grote voorkeur voor oud loofbos, met bomen met ruwe bast (vooral oude eiken). Ook houden ze van open plekken in het bos. In tegenstelling tot de meeste spechten zoekt de middelste bonte zijn voedsel vaak op de horizontale en ook wel dunne takken.

De middelste bonte specht trekt niet en overwintert bij zijn broedgebied. Jonge vogels zoeken hun eigen territorium en zwerven uit.