donderdag 8 februari 2018

De Buizerd op weipaal speurt omgeving af

Vanmorgen was ik met de fiets op pad toen ik tussen Hulsel en Lage Mierde een Buizerd op een weipaal zag zitten. Ik stopte even verder, waar ik achter een kuilvoerberg uit het zicht van de vogel mijn fotocamera met telelens uit de fietstas kon halen. Behoedzaam liep ik een stukje verder tot ik de vogel binnen bereik van de camera had. Na een paar foto's probeerde ik stelling te nemen achter een stakel pallets, waar ik beschutting en steun had voor een stabiele houding. Dat was bij de buizerd niet onopgemerkt gebleven en vloog weg. Maar de foto's die ik uit de hand kon maken volstonden voor een succesvolle fietstocht.

De Buizerd speurt de omgeving af, vanaf de een weipaal

De buizerd (Buteo buteo) is een middelgrote tot grote roofvogel uit de familie van de havikachtigen (Accipitridae). De Buizerd valt vaak vaak op door zijn afwachtende houding, zittend op een weipaal of met ‘gevingerde’ vleugels cirkelend in de lucht. Hij is overwegend een standvogel die in hetzelfde gebied overwintert als waar hij broedt, behalve in de koudste gebieden en op enkele ondersoorten na.

Bij buizerds bestaat een grote kleurvariatie, er zijn erg donker gekleurde exemplaren tot bijna wit en alles daar tussen. Het bovengedeelte is effen, terwijl aan de onderkant verschillende dwarsbanden getekend zijn. De staart van een volwassen buizerd heeft naast de donkere eindband nog 8-10 smalle donkere dwarsbanden. De spanwijdte van de vleugels is ongeveer 113 tot 128 cm. De totale lengte van kop tot staart is ongeveer 51 tot 57 centimeter.


Wat voedsel betreft is de buizerd een flexibele vogel en een opportunist; hij eet wat voorhanden is. Vandaar ook z'n brede verspreiding. Veldmuizen, mollen of konijnen vormen vaak het hoofdvoedsel samen met kikkers en kleine vogels. Een buizerd kan als het nodig is snel overschakelen op een ander voedingspatroon: ook dieren als eekhoorns, hazelwormen, waterhoentjes, insecten, verschillende amfibieën of vissen zijn dan niet veilig. Ook eet hij wel aas, meestal verkeersslachtoffers.

Als hij een prooi ziet vanaf zijn uitkijkpost laat de buizerd zich er als een baksteen op vallen. In de winter zitten ze ook vaak op de grond; dan eten ze regenwormen. Mensen worden zelden of nooit door buizerds aangevallen, behalve een enkele keer joggers. Zij worden dan mogelijk instinctief geïnterpreteerd als een indringer op de vlucht.