woensdag 21 februari 2018

Een Parel van een Grote bonte specht

Vanmorgen was ik nog eens te gast bij 'De Parel' aan de Scheibaan in Oisterwijk. Ik was getipt door de daar woonachtige tuinman van het bungalowpark dat bij hem aan huis de Middelste bonte specht regelmatig van de pinda's kwam eten. Maar na een uur of drie posten in mijn observatietent bleek het niet de voormiddag dat de redelijk zeldzame specht zich te goed kwam doen aan de pinda's. Dat deden wel de Grote bonte spechten, de man en de vrouw. De zon had vanmorgen moeite om de ochtendnevel weg te branden. Door de kou gaat dat niet zo snel als in de zomer. Eigenlijk werd de hemel pas nasmiddags helder, maar ik moest naar huis omdat in s'middags een andere afspraak had.

De Grote bonte specht liet zich wel zien.

De Grote bonte specht is de meest algemene specht van Nederland. Zowel mannetje als vrouwtje roffelen op takken met een korte snelle roffel om territorium en paarband te versterken. Grote bonte spechten hakken in bomen een nestholte uit met een rond gat. Ze hebben een voorkeur voor zachte houtsoorten, zoals berken. Spechten kunnen op die manier hakken doordat de hersenen in een soort schokdempers zijn ingekleed. In de nestholte worden de eieren gewoon op het hout gelegd.


De Grote bonte specht is een zwart-witte vogel met een rode 'broek'. In de vlucht vallen de grote witte schoudervlekken op. Het mannetje heeft een rode vlek op het achterhoofd. Deze ontbreekt bij het vrouwtje. Jonge spechten hebben een rood petje en worden daarom soms aangezien voor een middelste bonte specht. Ze eten in het voorjaar en de zomer insecten. In de wintermaanden dwalen ze rond op zoek naar voedsel en komen steeds vaker terecht op voedertafels in tuinen. In naaldbossen eten ze 's winters de zaden van kegels van sparren en dennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten