woensdag 21 februari 2018

De Sijs en de Zwarte mees

Tijdens het wachten op de Middelste bonte specht kwamen er natuurlijk meer vogels naar de voederplaats die op 'De Parel' aan de boom hing. Zo kwam er een Sijsje en de Zwarte mees. De Sijs liet zicht niet zomaar verjagen door de Koolmezen. De Zwarte meer leek beter geaccepteerd te worden door zijn familiegenoten.

De Sijs man. Het vrouwtje is veel minder fel gekleurd.

De sijs (Spinus spinus synoniem: Carduelis spinus) is een zangvogel van de familie der vinkachtigen. In Nederland was de sijs vooral een wintergast, maar sinds de tweede helft van de 20ste eeuw broedt hij ook in Nederland.

In de winter wordt de sijs regelmatig aangetroffen op vetbollen en netjes met pinda’s in de tuin. Sijzen opereren dan veelal in kleine groepjes, en gedragen zich enigszins als mezen: ondersteboven aan de vetbollen hangend. Ze zijn zo groot als een pimpelmees, maar veel duidelijker geelgroen gekleurd, vooral de volwassen mannetjes, die een zwarte kruin hebben. De vlucht is opvallend: gele vleugelstreep en gevorkte zwarte staart, met geel aan de zijden.

De Zwarte mees valt tussen de koolmezen niet zo op, maar de verschillen zijn er toch duidelijk.

De Zwarte mees (Periparus ater; synoniem: Parus ater) is een zangvogel uit de familie van echte mezen (Paridae). Ze worden ongeveer elf centimeter groot, ongeveer even groot als de pimpelmees. De kop is relatief groot, er is geen zwarte buikstreep aanwezig zoals bij de koolmees. De zwarte mees heeft twee witte vleugelstrepen, een zwarte kruin, witte wangvlekken en een witte vlek in de nek. Mannetje en vrouwtje zijn gelijk.

Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit spinnetjes en insecten, in de winter zaden van sparren, de mees foerageert ook wel in loofbomen. Nestelt in boomholen, rotsspleten, of nestkasten, maar ook in gaten in de grond. De zwarte mees komt in het overgrote deel van Europa het hele jaar voor, waaronder in Nederland en Belgiƫ. Zwarte mezen komen veel voor in naaldbossen en minder vaak in tuinen dan de kool- en pimpelmees.