woensdag 24 mei 2023

Het gaat goed met de Bonte vliegenvanger

Vanmorgen ben ik even post gaan vatten bij de Bonte vliegenvanger die in een nestkast woont in de tuin bij onze schuur. Het vrouwtje vliegt rond het half uur van het nest, om een poosje alter terug te komen om weer een half uur op het nest te zitten. Het mannetje is vaak in de buurt om bij onraad een eventuele bedreiger te verjagen. Een enkele keer komen ze met een vliegje in de snavel terug bij het nest. Als dat bij elke vliegbeweging gaat gebeuren mogen we er van uit gaan de de jongen uit het ei zijn gekomen, wat de komende dagen het geval kan zijn.


De Bonte vliegenvanger man komt even kijken of alles naar wens is binnen in de nestkast.

Bonte vliegenvangers doen maar één broedsel per jaar, met 6 tot 7 eieren. Ze broeden 12 tot 17 dagen, waarna de nestjongen na ongeveer 16 dagen het nest zullen verlaten. Na uitvliegen verblijft familie nog ca. 8 dagen in omgeving, om daarna broedplaats veelal te verlaten. Het broedende Bonte vliegenvanger vrouwtje verlaat om het half uur even het nest om voedsel te zoeken, doorgaans binnen enkele tientallen meters van nest. Het mannetje voert soms zijn broedend vrouwtje op het nest. Op 3 mei heb ik de vliegenvangers voor het eerst gezien bij het nest. Iets later kwam het nog tot een geschil met een huismus die het ook op de nestkast voorzien had. Even had ik er een hard hoofd in of de Bonte vliegenvanger in staat zou zijn om het gevecht met de Huismus in hun voordeel te beslechten. Uiteindelijk trok de Huismus zich terug, maar het bleef nog wel een poos onrustig bij de nestkast. Daags daarna heb ik de bonte vliegenvanger met nestmateriaal gezien. Ik vermoed dat rond de 7e mei het eerste ei gelegd kan zijn. Dan zal 13 of 14 mei het broeden wel begonnen zijn. Tel daar 14 dagen bij op om de dag waarop de jongen uit het ei kunnen komen te kunnen inschatten. Dan kom ik uit op 28 mei. Als het zover is zal er veel op en neer gevlogen worden, met vliegjes als voer voor de jonge kuikentjes.


De mannelijke Bonte vliegenvangers hebben over het algemeen een witte buik en onderbuik. Het wit loopt door tot onder de snavel van de vogel. Verder heeft hij ook een witte vlek op de vleugel en vlak boven de snavel. Deze bonte vliegenvanger komt echter vaker voor in het noorden van Europa. In Nederland lijkt hij meer op het vrouwtje, ze hebben net als de vrouwelijke bonte vliegenvanger een bruinige kleur. De mannelijke Bonte vliegenvangers uit de noorderlijke delen van Europa zijn zwart-wit, in Nederland en België zijn ze bruin-wit, maar wel donkerder bruin al de vrouwtjes. De jongen zijn lichter bruin gekleurd, zoals de vrouwtjes, met een gespikkelde tekening op de buik en borst. Wanneer de vogel volgroeid is, heeft hij een lengte van 13 centimeter.