vrijdag 27 mei 2022

Rust op de Kattesteertvijver nabij Retie

Gisteren ochtend was ik bij de Kattesteertvijver ten zuiden van het Belgische Retie. Ik had daar veel watervogels verwacht, maar dat was niet het geval. Wel meerdere Krakeenden, Wilde eenden, een koppel Futen (die naar het schijnt aan het broeden is), enkele Waterhoentjes en Meerkoeten. Niet wat het ooit was. En dat is naar mijn mening een beetje wat de laatste jaren een neergang lijkt te zijn. Het gaat gaat niet goed met onze natuur. De maatregelen die aangekondigd zijn voor een betere natuur werken nog niet, zeker niet als de maatregelen niet worden uitgevoerd.


Een Blauwe reiger die zich achter z'n oren krabt, waar is het voedsel toch te vinden.

De Kattesteertvijver in het Belgische Retie maakt deel uit van het Provinciaal domein Prinsenpark. Het ligt aan de zuidrand van het natuurrecreatiepark. Er liggen in totaal vijf vijvers op op het park, waarvan drie aan de zuidelijke grensgebied van het park. De Kattesteertvijver is de bekendste, maar de vierkante vijver en de Kleine Hooibeekvijver zijn ook de moeite om het eens te bezoeken. Het karakter van de drie vijvers is totaal verschillend.

De Kleine Hooibeekvijver (ook Kievitvijver genoemd) maakt eveneens deel uit van het Provinciaal domein Prinsenpark. Het ligt ook aan de zuid-west rand van het natuurrecreatiepark. De Kattesteertvijver is de bekendste en de meest bezochte vijver van de drie vijvers die nabij of langs de Koningshoefsedijk (een kinderhoofdjesweg) zijn gelegen. Eergisteren hadden we ook al een bezoek gebracht aan de Kattesteertvijver en de Kleine Hooibeekvijver, maar de regenbui maakte dat we eerder naar huis moesten keren als de bedoeling was. De derde vijver, de Vierkante vijver komt een volgende keer aan bod.


Links; De Fuut blijft in de buurt van het nest. Rechts; een van de vele Krakeenden.

Andere vijvers zijn de Gretryvijver en de Merpikdel. Het Prinsenpark is een prachtig domein van 215 ha in de Antwerpse Kempen waar je je meteen zal thuis voelen. Het is een groene oase met bossen, weilanden en waterpartijen. De heidegebiedjes herinneren aan de tijd toen de boeren hier hun schapen lieten grazen. Het is een populaire park om te wandelen, joggen, fietsen en sightseeing. De die vijvers waar ik in dit artikel over schrijf en waar de foto's en video zijn gemaakt is een walhalla voor vogelaars.