zaterdag 28 mei 2022

Eerste voetgangersbrug over de Groote Beerze

De eerste voetgangersbrug over de Groote Beerze tussen Netersel en Casteren ligt op z'n plaats. Nu nog de tweede en de voorde, met daarnaast een brug voor voetganger, rolstoelgebruikers en fietsers. Als deze bruggen en de toegangspaden aangelegd zijn nadert de voltooiing van het project. Half juni, begin juli zal het gebied weer opengesteld worden voor het recreërende publiek. Echter wandelen of fietsen lans oevers aan beide zijde van de beek behoort tot het verleden. Tussen de bruggen is het gebied voor een onverstoorde natuur.


In het project "Herinrichting beekdal Groote Beerze, traject 1" is ook voorzien in het behoud en versterken van recreatieve verbindingen rondom de Groote Beerze. Om mogelijk te maken dat recreanten de beek kunnen oversteken, zijn er drie oversteken ingeplant. Deze nieuwe oversteken vervangen ook een stuw die tussen de Schipstaarten en de Biezengoren is verwijderd en als oversteekmogelijkheid dienst deed. De nieuwe oversteken zijn zo gesitueerd dat ze passen bij de gewenste zonering uit de herijkte visie en geen belemmering vormen voor de aanwezige natuurwaarden in het gebied. De voetgangersbrug t.h.v. de voormalige zandvang en de BZ40 sloot is aangepast aan de nieuwe meander van de Groote Beerze. Uit de 14 meter lange oude stalen balk-brug zijn twee korte bruggen gemaakt. Tevens zijn deze bruggen aangepast om te voorkomen dat kinderen tussen de railing door in de beek terecht kunnen komen.

De zuidelijke oversteek - tussen de Schipstaarten en de Biezengoren - bestaat uit een brug die ook te gebruiken is voor voetgangers, minderinvaliden en fietsers. Daarnaast wordt bij deze oversteek ook een voorde aangebracht ten behoeven van de paardensport. Zo worden op drie plaatsen verbindingen gemaakt voor wandelaals, waarvan er een ook fiets- en paardenroutes aan beide zijde van de Groote Beerze met elkaar verbindt. Naast de aanleg van twee bruggen en één voorde, is er langs de voormalige ligging van de BZ40 sloot, tussen de Westelbeersedijk en de Groote Beerze, een vlonderpad aangebracht. Dit om het wandelpad toegankelijk te houden bij bevloeiing van het verlaagde traject dat bij hoog water onder water komt te staan.


De eerste brug ligt weer over de beek. Deze ligt ongeveer op de plaats waar de oude lange brug lag. De tweede, gelijkwaardige brug, wordt in de loop van de komende week geplaatst, waarna de voorde en de brug tussen de Schipstaarten en de Biezengoren aan de beurt komen.