zondag 20 februari 2022

De Grote bonte specht verlaat zijn schuilplaats

Zaterdag, toen storm Eunice het land weer uit was kwam de Grote bonte specht weer naar buiten. Maar de wind was nog niet helemaal gaan liggen. Zijn stuitveren waaide op als het kleedje van Marilyn Monroe. De oude nestholte doet buiten het broedseizoen dienst als slaap- en schuilplaats als het stormt of regent.


Na de storm was de wind nog niet helemaal gaan liggen. Zijn stuitveren waaide op als het kleedje van Marilyn Monroe.

De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Net als alle spechten is de grote bonte specht een holenbroeder. Spechten gebruiken de oude nestholten ook als slaapplaats en als een plek om te schuilen als het stormt.


De invliegopening van zangvogel nestkasten worden wel eens groter gehakt door o.a. de Grote bonte specht. Dat is niet direct vernielzucht van de spechten, maar om zich toegang te verschaffen tot een beschutte slaapplaats. Na het broedseizoen zijn er vaak niet voldoende nestholtes beschikbaar. De oudervogels kiezen vaak al een slaapplaats waar ze alleen in gaan zitten. Dus een ouder koppel neemt dan al twee oude nestholtes in beslag. Dan zijn er nog de jonge vogels van het afgelopen seizoen. Zo ontstaat er onder de Grote bonte spechten woningnood. Dus rest er maar een oplossing, een nestkast kraken.