zaterdag 17 maart 2018

De hongerige Spreeuw

De Spreeuw kwam op het gazon al eens naar larven zoeken, maar daar ligt nu een laagje sneeuw op. Nu komt de mooie vogel naar de voertafel voor vogelpindakaas. Ik had mijn Nikon Coolpix S9900 op statief opgesteld om met de wifi afstandbedieningsfunctie foto's te maken. Je moet dan gokken waar de vogel gaat zitten. De zitplaats was goed gekozen, niet de richting waar de vogel naartoe keek.

Spreeuwen zijn insecten en insectenlarven eters, die ze in grasland zoeken. Maar daar ligt nu sneeuw op.

Spreeuwen zijn alleseters, maar ze eten voornamelijk insecten en insectenlarven in grasland. In zomer, herfst en winter ook veel bessen en fruit, zoals appels. Op grasvelden en golfbanen zijn zij natuurlijke bestrijders van emelten in de grasmat.

In de wintermaanden hebben spreeuwen een zwart verenkleed met een paarsgroene gloed en opvallende witte spikkels. Een deel van de broedvogels trekt in de winter weg, maar blijft relatief dicht bij huis: Belgiƫ, Noordwest-Frankrijk en Zuid-Engeland. Uit noordelijke en oostelijke streken van Europa trekken grote aantallen spreeuwen door Nederland, waarvan een groot deel in ons land overwintert. In de winter zijn er daarom nog meer spreeuwen in Nederland dan tijdens het broedseizoen. Voorjaarstrek vooral in maart, najaarstrek van juni (jonge vogels) tot in november. Vooral dagtrekker.