woensdag 29 maart 2023

De Appelvink in de Wilde kersenboom

De Appelvink zat weer in de Wilde kersenboom bij onze schuur in Netersel. Het voer en het water in het vijvertje trekt veel vogels naar de fotohut die ik bij de schuur heb. Het dagelijks voer strooien werk bij de vogels als een betrouwbare plek waar voedsel te vinden is. De mezen, roodborst en ook veel vinken kennen mij als betrouwbaar. Als ik met voer naar de strooiplaats loop zitten ze al klaar, soms op 1 meter afstand van mij vandaan.


De Appelvink in de Wilde kersenboom

Als de Appelvink zich laat zien moet ik rustig blijven om onopvallend video's en foto's te kunnen maken. De appelvink is een schuwe vogel die gewoonlijk bij de minste verstoring wegvliegt. Hij brengt het grootste deel van de dag door in hoge boomkronen, met name tijdens het broedseizoen. De appelvink komt alleen op de grond om te drinken of, in het najaar en de winter, zich te voeden met gevallen zaden. Hierbij blijft hij altijd in de buurt van bomen. De geslachten vertonen slechts weinig seksuele dimorfie. Bij het mannetje is de kop en stuit duidelijk oranjebruin en de onderzijde rossig bruin. Bij het vrouwtje is het verenkleed hier wat valer gekleurd. Ook heeft het vrouwtje minder zwart rond de snavelbasis en zijn de slagpennen grijs gekleurd. Bij het mannetje zijn de slagpennen glanzend zwart.

De appelvink bleef vrij lang in de boom, waar hij de omgeving bestudeerde. Pas na een minuut of vijf dook hij naar beneden, waar het voer voor het oppikken lag.