zondag 15 januari 2023

Water onder vlonderpad bij de Groote Beerze

Vanmorgen maakte ik mijn eerste echte natuurwandeling zonder krukken na mijn heupoperatie. Ik wilde niets forceren, dus beperkte ik mij tor 2,5 Km. Ik koos er o.a. voor om over het vlonderpad naar de Groote Beerze te wandelen, om eens te kijken te kijken hoeveel water er onder het vlonderpad staat en hoe hoog het water in de beek staat. Hoog, dus. De lage vloeivelden zijn goed gevuld met het water dat daar de tijd krijgt om in de grond weg te zakken.


Langs de voormalige BZ40, tussen de Westelbeersedijk en de Groote Beerze, is eind 2021 een vlonderpad aangebracht. Dit om het oude wandelpad toegankelijk te houden bij het laten onderlopen met water als er veel regen valt, en de beek die bersmald en verondiept is buiten de oevers treedt. Tevens maakt de aanleg van een vlonderpad het herstel van een stroomgeul mogelijk. Door het vlonderpad te ontwerpen tot een hoogte van 21.75m +NAP blijft het pad ook toegankelijk als het gebied onder water staat. Het vlonderpad krijgt een breedte van 1 meter en heeft een lengte van 75 meter. Zo zijn ook de wandelroutes die de Groote Beerze passeren in takt gebelven. Voor recreanten is over de beek een smalle voetgangersbrug gelegd om zo van de Westelbeersedijk (Casteren) naar de Fons van der Heijdenstraat (Netersel) en verder naar de Neterselse Heide te verbinden.

Na de vele regen die zaterdag viel, ziet het weer er deze zondag een stuk vriendelijker uit. Maar er is een beetje winterweer in aantocht, vertelt Roosmarijn Knol van Weerplaza. "Vanuit het noordwesten komt nieuwe bewolking dichterbij", legde Roosmarijn zondagochtend uit in het radioprogramma 'Weekend' op Omroep Brabant. "Dit zijn wat meer stapelwolken. Die kunnen wat neerslag opleveren. Tijdens een intensieve bui misschien ook wat hagel." Daarbij staat een stevige zuidwesten wind. "Die gaat in de loop van de dag nog wat verder in kracht toenemen. Af en toe kracht vijf of zes. Dat maakt het voor je gevoel wat kouder, ondanks het zonnetje."


Met het winterprikje krijgen we maandag al te maken. "Komende nacht neemt de bewolking toe en komt een lagedrukgebied dichterbij. Dat gaat echt pal over onze provincie trekken. Daar krullen allerlei banden met neerslag omheen. Het gaat een paar uur lang regenen. Maar de lucht koelt steeds verder af en ik verwacht dat je maandag wat sneeuwvlokjes uit de lucht kan zien dwarrelen als je geluk hebt." Die sneeuw zal volgens de weervrouw niet blijven liggen. "Daarvoor is de temperatuur nog iets te hoog." De rest van de komende week houden we kans op neerslag. "Maar dan gaat het echt om plaatselijke buitjes." Dit kunnen volgens Roosmarijn opnieuw winterse buien zijn. "Ook dan kan er wat hagel en natte sneeuw vallen. Maar er zijn dan ook langere droge perioden en er is ruimte voor de zon. Het weerbeeld is dan echt een stuk vriendelijker dan. Overdag wordt zo'n 2 tot 4 graden. Tijdens de nachten gaan we een paar graden onder het vriespunt uitkomen. Af en toe zal er kans op wat gladheid zijn, als de weg een beetje nat is."