dinsdag 24 januari 2023

Sneeuwlandschap kijken vanuit de Flaestoren

Vanmorgen was de fietspad door Landgoed de Utrecht met de fiets redelijk te berijden. Op enkele plaatsen was het verstandig om even af te stappen. Vallen kan mij mij vervelend aflopen met mijn nog niet volledig herstelde heupoperatie. Als de heup bij een val uit de kom geraakt, kan ik daar de rest van mijn leven last van houden. Dat is het risico niet waard.


De Flaestoren met op de achtergrond de Flaes.

Fe treden van de Flaestoren waren zo goed als schoon. op enkele treden lagen nog wat bevroren sneeuwresten, maar daar kon je goed langs af lopen. De zon was nog nergens te zien. De bewolking lag vannacht over de regio, wat als een deken de temperatuur boven nul hielt. In onze regio blijft het vandaag bewolkt maar droog. Vannacht koelt het af tot -3 °C en is de wind zwak, windkracht 2. Morgenochtend begint de dag mistig en is de temperatuur ongeveer -2 °C. De komende dagen zal het ook bewolkt blijven en is de kans op regen hoog in de Brabantse Kempen. De temperatuur stijgt tot 6 °C overdag en 0 °C 's nachts. De wind draait geleidelijk naar het noorden en is zwak, windkracht 2. Vanaf vrijdag wordt het overdag kouder met temperaturen rond 4 °C. De sneeuw zal dus verdwijnen, zeker als het gaat regenen.


Naast de Flaes ligt nog veel sneeuw, op de Flaes ligt nog een dun laagje ijs.

De Flaestoren geeft een mooi uitzicht over de omgeveing. Zeker als het helder is en de natuur in kleur gehuld is. Nu is het voornamelijk grijs, met nog veel witte sneeuwresten. p 11 november 2011 is de uitkijktoren D’n Flaestoren geopend, naar een ontwerp van LuijtenISmeuldersIArchitecten uit Tilburg. Door 8 bomen van het landgoed zelf, elk zo’n 25 meter lang en 3000 kg zwaar, te combineren met slanke stalen kolommen is een open structuur gecreĆ«erd waarin, door een afwisseling van trappen en bordessen, een makkelijk te belopen route naar het uitzichtbalkon op 22 m hoogte leidt. Vandaar en vanaf elke traptrede er naar toe, heb je een prachtig uitzicht over het niet toegankelijke deel van het natuurgebied De Flaes en het Goorven en de bossen er rondom heen. Parkeren bij den Bockenryder - Entree: € 1,00.


Bij het Goor staat de piknick tafel op een bult zand. Aan de overkant ligt de Neterselse Heide.

Het Goor(ven) ligt in het uiterste zuiden van Landgoed de Utrecht. Het grenst aan de noordzijde van de Neterselse Heide, op ongeveer 1 Km ten oosten van de Flaes.

Het Landgoed heeft 1600 ha bos, 600 ha landbouwgrond, 200 ha natuurterrein en100 ha erven/wegen en water en golfbaan. De Golfbaan wordt beheerd door Golfclub "Midden-Brabant".