zaterdag 28 januari 2023

De sneeuw is weg en het water zakt weer

Vanmorgen fietsen ik over de Neterselse Heide. Twee weken geleden stond het einde het schotelven - een straat in Netersel die overgaat in een zandweg - nog helemaal blank. Daar begint de Neterselse Heide. Daarna begon het te sneeuwen. Inmiddels is het al enkele dagen aan het dooien en de sneeuw is bijna overal verdwenen. Doordat het maar langzaam dooide, kon het meeste water in de grond wegzakken, en dat is goed voor de grondwaterstand. Vanmorgen maakte ik daar en een stukje verder enkele foto's van de huidige situatie.


18 januari begon het te vriezen. Twee dagen later begon het te sneeuwen, en veel ook voor wat we gewend zijn. Een week later steeg de temperatuur weer, en de sneeuw verdween langzaam. Aanvankelijk leek het of de sneeuw zou blijven liggen tot er nieuwe sneeuw bij zou vallen, maar de dooi zette toch door. We konden een kleine week genieten van het witte landschap. De noorden wind en de laaghangende bewolking zorgde er niet alleen voor dat het koud aanvoelden, maar het zorgde ook voor een grijs landschap. Gisteren, en ook vandaag weer, kregen we de zon gelukkig weer te zien. De winter is daarmee natuurlijk nog niet voorbij. De maand februari moet nog komen en die kan echt winters uitpakken. De warme jas, muts en handschoenen zullen nog regelmatig van pas komen.

De Neterselse Heide - ten noorden van Netersel - vormt samen met de Grijze Steen, Landgoed de Utrecht, Landgoed Wellenseind, de Mispeleindse Heide en de Landschotse Heide een groot natura 2000 natuurgebied. Er is droge maar vooral ook natte heide te vinden. Moeraswolfsklauw, beenbreek en klokjesgentiaan komen er voor, evenals witte snavelbies en zonnedauw. Van de vogels kunnen blauwe kiekendief, boomleeuwerik en roodborsttapuit worden genoemd. Deze soorten hebben het de laatste jaren zwaar. Verdroging is de grootste oorzaak. Ook ten zuiden van het gebied ligt een landbouwontginning, Nieuwe Erven, die in de jaren 50 van de 20e eeuw tot stand kwam en, door toegenomen afwatering, van slechte invloed is op het waterbeheer.


Het water op het fiets- en wandelpad over de Neterselse Heide kan vermeden worden door er omheen de gaan.

De temperatuur stijgt dit weekend tot 9 °C overdag en 3 °C 's nachts. De wind draait geleidelijk naar het noordwesten en is matig, windkracht 4. In de loop van zondag komt er vanuit het noorden ook weer wat regen richting Nederland. Zondag begint landinwaarts met temperaturen rond het vriespunt en in het zuidoosten met lichte vorst. In de loop van de dag neemt de bewolking geleidelijk toe en later valt vooral in het noorden van het land ook wat regen. De wind waait uit het zuidwesten en neemt toe naar matig boven land en naar krachtig aan zee en daarmee wordt zachtere lucht aangevoerd. De temperatuur loopt zondagmiddag op naar waarden tussen 4 en 7 graden.