dinsdag 5 november 2019

'Hard Driving Man' - Rallycross 1976

'Hard Driving Man' is een video van een gedigitaliseerd Super 8 film die ik maakte op 4 juli 1976 (43 jaar geleden) over Rallycrosser Wout Couwenberg uit Netersel. Plaats van handeling; Eurocircuit Valkenswaard. ("H.F.M. Journaal", stond van Vander Heijden Film Momenten Journaal, een grappige knipoog naar het NOS Journaal.)


Gedigitaliseerde Super 8 film "Hard Driving Man" uit 1976

Nadat ik 5 jaar lang de Neterselse Rallycrosser Wout Couwenberg als monteur bij stond, bij het bouwen van de auto, het repareren en onderhouden tijdens de wedstrijden en na de wedstrijden weer klaar te maken voor de volgende wedstrijd, maakte ik 4 juli 1976 (43 jaar geleden) deze Super 8 film; 'Hard Driving Man'. Zijn broer Adriaan, liet voor mij de film digitaliseren bij HS Digital Film. Na een lichte nabewerking besloot ik de film met mijn volgers te delen. Geen natuurfilm, maar wel een film uit de beginperiode van mijn foto en film hobby.

Wout Couwenberg werd in 1974 Nederlands kampioen Rallycross in een Van de Ven Volkswagen Kever. Een jaar later keerde Wout weer terug als Internationaal Rallycrosser en reed in 1975 met een ingekorte VW Kever waar een Fort BDA moter was ingebouwd. Een jaar later bouwde Wout een Porsche 911 Carrera, waarbij hij tijdens de wedstrijden hulp kreeg van Jan van Limpt en Jack Waalen voor het onderhoud en reparaties die tussen de manches door moesten worden uitgevoerd.

Eurocircuit
Het circuit werd in 1971 geopend en was het eerste speciaal voor de autosport rallycross gebouwde circuit ter wereld. De wedstrijden uit die beginjaren, georganiseerd door de Nederlandse Rallycross Vereniging (NRV), werden allemaal door de AVRO 14 dagen later op zaterdagavond op televisie uitgezonden. In 1976 werd er voor het eerst gereden voor het officiƫle FIA Europees Kampioenschap, van 1973 tot en met 1975 was het EK rallycross nog officieus. In 1980 stopte de AVRO met de televisie-uitzendingen. Ook zijn er later televisieopnamen gemaakt voor bijvoorbeeld de TROS-uitzendingen "achteruitrijden" en de "caravanrace".

Het circuit heeft een lengte van iets meer dan 1 kilometer (1003 meter), daarvan is 40% onverhard (leem en gravel) en 60% verharde weg (asfalt). De breedte van de baan is minimaal 10 meter. Na het startgedeelte van ca. 250 meter volgt een scherpe bocht naar rechts, de zogenaamde Per Eklund-bocht. Via de onderdoorgang van de Jan de Rooy-brug en de Blomqviststraat komt men bij de "Korte Knie", een 45 gradenbocht naar rechts, vervolgens via de naar links afbuigende "Jubileumbocht" bereikt men de naar rechts buigende "Daytonabocht". Ten slotte komt vlak voor de finish eerst nog de scherpe "Tarzanbocht" naar rechts. Pas vanaf de tweede ronde wordt door een chicane gereden, ongeveer halverwege de start en de Eklundbocht.