woensdag 20 november 2019

Fijn Bekermos en Graskleefsteelmycena

Vanmorgen vond ik in de bossen tussen de Neterselse Heide en Landgoed de Utrecht mooie Fijn bekermos waar nog een beetje nachtvorst op zat. Even verderop zag ik enkele kleine paddenstoelen wat de Graskleefsteelmycena bleek te zijn. De jonge Graskleefsteelmycena's hadden een hoed van ongeveer 10 mm.

Fijn Bekermos in de bossen tussen de Neterselse Heide en Landgoed de Utrecht

Bruin bekermos komt voor op dode bomen, boom stonken en boomtakken, op de grond, op hout en op steen. "Fijn" staat voor dennenhout, naar het schijnt. Fijn Bekermos (Cladonia chlorophaea) komt bijna alleen op bomen en hout voor. Het er sterk op lijkende Bruin bekermos (Cladonia grayi) leeft meestal op de grond.

Andere soorten die op hout voorkomen zijn Rode heidelucifer (Cladonia floerkeana), Rafelig bekermos (Cladonia ramulosa), Rood bekermos (Cladonia coccifera), Dove heidelucifer(Cladonia macilenta) en de Turflucifer (Cladonia incrassata). Ook hier ontbreken vaak de apotheciƫn en zul je het moeten doen met de kleur, de grootte en de al dan niet aanwezige sorediƫn van de grondschubben.


Graskleefsteelmycena (jong en wat ouder) in het gras onder de dennenbomen

De graskleefsteelmycena heeft en gelatineuse hoedhuid. Dat kun je makkelijk in het veld controleren door de hoedhuid wat uit elkaar te trekken. Dan komt dat gelatineuse laagje van de hoed duidelijk zichtbaar los.