De grondnevel op de achtergrond.
Als het 's nachts regent en het is daarbij ook nog eens koel, kan het vocht na zonsopkomst nog even boven de velden blijven hangen. Dat komt omdat de natte grond en de natte begroeiing vrij koel of zelfs koud koud is, waardoor het laaghangende vocht pas laat weg dampt. Grondnevel is niet het zelfde als grondmist.
Een door Gesnaveld klauwtjesmos begroeide eikentak
Gesnaveld klauwtjesmos of gewoon klauwtjesmos (Hypnum cupressiforme) is een soort mos van het geslacht Hypnum (klauwtjesmossen). Het is een algemene, kosmopolitische soort die vooral op bomen groeit.
Het gesnaveld klauwtjesmos is een mattenvormende plant met een liggende stengel, tot 10 cm lang, onregelmatig of geveerd vertakt, afgeplat, met elkaar overlappende blaadjes, wat enigszins aan een cipres doet denken. De stengelblaadjes zijn glanzend grasgroen op schaduwrijke- tot goudbruin op zonnige plaatsen, tot 2 mm lang, concaaf, vooral naar de top toe sikkelvormig gebogen, met een korte V-vormige nerf. De takblaadjes zijn smaller en korter.
Gesnaveld klauwtjesmos is een tweehuizige plant, de mannelijke (antheridia) en vrouwelijke (archegonia) voortplantingsorganen ontstaan op verschillende planten. Het sporenkapsel of sporogoon is tot 2,4 cm lang, cilindrisch, gekromd, horizontaal of schuin op een gladde, tot 2,5 cm lange, roodbruine steel. Het kapsel wordt afgesloten door een lang gesnaveld operculum.
Paarse eikenschorszwam - Peniophora quercina
De Paarse eikenschorszwam groeit op dode, vaak nog hangende takken van Eik (Quercus), soms op Beuk (Fagus), zelden op nog ander loofhout, in bossen, lanen, parken etc. De verspreiding vindt vermoedelijk plaats door een alg. De meeste eiken hebben wel een tak die door de paarse eikenschorszwam is aangetast, maar meestal wordt dit pas zichtbaar, als de tak na een stormachtige wind is afgebroken en op de grond ligt.
De zwam neemt in aantal geleidelijk toe en/of wordt beter herkend.