dinsdag 22 oktober 2019

Kleverig koraalzwammetje in het mos

Vanmorgen trof ik het Kleverig koraalzwammetje op Landgoed Wellenseind op een boomstronk begroeid met mos en Fijn Bekermos, en dan nog eens in een fotogenieke sfeer. Er groeien nu veel meer paddenstoelen en zwammen dan vorig jaar toen de droge zomer en najaar een negatief effect had op de paddenstoelengroei. Paddenstoelen zorgen voor een ware herfstbeleving.

De kenmerkende oranje kleur van de Kleverig koraalzwammetje

Het vruchtlichaam van het Kleverig Koraalzwammetje is opvallend geel gekleurd en kan door droogte en ouderdom oranje kleuren. Het Kleverig Koraalzwammetje is een algemene soort welke op dood naaldhout gevonden kan worden. Alhoewel hij op een Koraalzwam lijkt valt hij toch niet onder de Koraalzwammen. Het Kleverig Koraalzwammetje is vrij variabel qua vorm, hij kan bestaan uit rechte vertakkingen, maar komt ook regelmatig voor met vrij veel vertakkingen. Hij groeit in bundels, welke in omvang kunnen verschillen van enkele losstaande sprietjes tot meer dan 10 cm in doorsnee.

De vertakkingen voelen rubberachtig aan en zijn makkelijk te buigen zonder dat ze afbreken. Dit in tegenstelling tot de Koraalzwammen, waarbij de vertakkingen meestal erg broos zijn. Als hij door mos en gras heen moet groeien kan hij ruim 15cm hoog worden. Het Kleverig Koraalzwammetje kan verward worden met diverse, zeldzame, soorten Koraalzwammen. Maar de qua kleur overeenkomende Koraalzwammen groeien doorgaans niet direct op hout, en hebben vertakkingen welke vrij makkelijk afbreken.


Kenmerken: Sporen: 8-12 x 4,5-5,5 ┬Ám, elliptisch, glad, 1-3 cellig, Substraat: Op dood naaldhout, Vruchtlichaam: Koraal- tot geweivormig, voelt rubberachtig aan, Vruchtlichaam: Kan grote bundels vormen, 3-6cm hoog, Vruchtlichaam: Kleur: geel tot oranje, vooral bij ouderdom meer oranje kleurend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten