dinsdag 15 oktober 2019

Zwerminktzwammetjes achter de GFT kliko

Gisteren en vanmorgen was ik bezig in de tuin voor het najaarsonderhoud. Vanmorgen zag ik bij het opharken van snoeiafval een groepje Zwerminktzwammetjes achter de kliko GFT container staan. Dus heb ik eerst de camera gepakt, nog voordat ik alle afval op de aanhangwagen bracht.

Zwerminktzwammetjes (Coprinellus disseminatus) groeien in groepjes (zwermen).

De zweminktzwam (Coprinellus disseminatus) is een algemeen voorkomende soort die vooral in grote aantallen te vinden is op stronken of aan de voet van loofbomen. Meestal komen ze boven in de herfst, maar zijn ook op andere tijden van het jaar te zien. De zwerminktzwam is een paddenstoel uit de familie Psathyrellaceae. De hoed is 5-10 mm hoog en is eikelvormig tot half bolvormig. Aanvankelijk is de paddenstoel geheel licht geelachtig bruin, maar later wordt de rand grijs. De hoed is gegroefd of gestreept, bijna tot de centrale schijf. Vandaar dat deze soort ook wel grijs streepklokje genoemd wordt. Er zitten heel fijne haartjes op de hoed, die enkel met een loep te zien zijn. De steel is 1-3,5 cm hoog en 1-1,5 mm dik. Deze is wit en teer. De lamellen zijn donkergrijs tot zwart en vervloeien nauwelijks. De sporen zijn zwart.


Het kleverig koraalzwammetje (Calocera viscosa) is een schimmel uit de familie Dacrymycetaceae. De soort leeft als saprofyt op sterk vermolmde stronken en stammen van naaldbomen. Het schimmelweefsel (mycelium) groeit in het hout. In de herfst worden de paddenstoelen (vruchtlichamen) gevormd. Hij is te onderscheiden van soorten uit het geslacht Clavaria door de taaie, geleiachtige samenstelling. De vruchtlichamen glippen gemakkelijk tussen de vingers door zonder te breken.

De kleverige koraalzwam komt voornamelijk voor op rottende stronken naaldhout. Het is een algemeen voorkomende soort. Het vruchtlichaam is 4-8 cm hoog en vertakt als een gewei of koraal. De kleur is opvallend oranjegeel. Bij het opdrogen wordt het vruchtlichaam hoornachtig en donkerder oranje van kleur.