zondag 1 september 2019

Schoonmaken Kroonven Bladel dure klus

Het Kroonven in Bladel wordt na dit weekeinde weer een oase van rust. De bodem van het ven is schoon, de natuur kan nu zijn werk weer doen. Maar liefst 4200 kuub verontreinigd slib is afgevoerd bij het saneren van het Kroonven in Bladel.

Schoonmaken Kroonven Bladel blijkt dure klus

Maar liefst 4200 kuub verontreinigd slib is afgevoerd bij het saneren van het Kroonven in Bladel. Die verontreiniging was een onaangename verrassing voor Nienke de Kort, vanuit Bosgroep Zuid Nederland projectleider van de werkzaamheden in Bladel. Dat betekende namelijk dat het werk uitgevoerd moest worden door een gecertificeerd bedrijf. Het slib moest direct afgevoerd worden naar Rotterdam.

Rijplaten
Daarom werden twee weken lang dagelijks met minimaal zeven trailers twee retourritjes Rotterdam gemaakt. Vanwege de afstand gebeurde dat met grote opleggers. Daarvoor werd twee kilometer zandweg volgelegd met rijplaten. Dat had zelfs aannemer van der Lee uit het Gelderse Bruchem nog niet vaak meegemaakt. Omdat de rijplaten diefstalgevoelig zijn, kwamen op strategische plaatsen mobiele bewakingscamera’s.

In plaats van de eerder begrote 75.000 euro schat Nienke de Kort de kosten tussen 2 en 3 ton. Die worden betaald uit een provinciale subsidie. Ondanks de vervuiling was er volgens Nienke de Kort nog opmerkelijk vitaal leven in het ven. Bij de voorbereiding van het werk zijn er zo’n vijfhonderd vissen, waaronder meer dan vijftig karpers, uit gehaald. De grootste mat zeventig centimeter.

Waterlelies
De overdadige groei van waterlelies hoeft voor de projectleider niet terug te komen. Daarvoor in de plaats ziet ze liever een gevarieerdere plantengroei in en rond het water.

In tegenstelling tot verhalen die in Bladel rondgaan over verontreiniging van het Kroonven ontkent ze stellig, dat dat door acties van buiten komt: "Het gaat vooral om nikkel. Dat zit van nature hier in de grond. Het komt met het kwelwater naar boven en zo in de bodem van het ven."

Er is ook gebleken dat er geen angst hoeft te zijn dat het meer droog komt te staan: "Ook na deze droge weken bleef het water omhoog komen." Dat het Kroonven in Bladel een haast iconische plaats heeft, hebben de opdrachtgever en aannemer gemerkt. "Er kwamen veel mensen kijken. Ze hadden allemaal wel een verhaal over hun belevenissen bij het ven." De Kort kwam ook in contact met de particulier die ooit een monumentje met een gedichttekst plaatste tussen het oevergewas. Die heeft het opgehaald.

Recreanten
Het opruimen van de hekken en de grondplaten zal nog een week duren. Daarna is alles erop gericht om de natuur weer zijn kans te laten gaan. Nienke de Kort hoopt dat de oevers over enkele jaren een kleurrijk beeld opleveren met veel bloeiende planten. Het gebied blijft toegankelijk voor recreanten, maar door diverse maatregelen en verscherpt toezicht moet de natuur zoveel mogelijk kansen krijgen.

"Mensen blijven welkom. Dat is ook belangrijk voor het draagvlak onder het beleid van de gemeente Bladel en de Bosgroep. Maar we moeten de recreatie in toom houden."

Bron: ed.nl