zondag 25 september 2016

De Grote zilverreiger in actie

Vanmorgen was de Grote zilverreiger erg actief op het Beleven. Al turend naar prooi, loopt de grote witte vogel langzaam door het ondiepe water. Zodra een visje of een kikker is ontdekt schiet hij met zijn snavel op de prooi af. Zelden ontsnapt de prooi aan de aanvallen van de Reiger.


De Grote zilverreiger (Ardea alba) is een witte vogel uit de familie der reigers. De Grote zilverreiger onderscheidt zich van de Kleine zilverreiger in grootte en de kleur van de snavel. De Grote heeft een gele snavel, de Kleine een zwarte. Met zijn lengte van 85 - 100 cm is de zilverreiger zelfs nog iets groter dan de blauwe reiger. De spanwijdte is 1,45 tot 1,70 m, zijn gewicht 1-1,5 kg. Voorheen stond de vogel ook bekend als Egretta alba (Linnaeus, 1758) of Casmerodius albus.

Hij leeft van vis, amfibieƫn, kleine zoogdieren en soms ook reptielen en vogels. Hij foerageert meestal in ondiep water, maar ook op het land. Zijn jachttechniek is eenvoudig: langdurig roerloos staan tot een prooidier in de buurt komt, of heel rustig wadend zijn prooi achtervolgen. Eenmaal dichtbij, spiest ("rijgt") hij zijn prooi aan zijn dolkvormige snavel.