maandag 12 september 2016

De Liereman, Oud-Turnhout

Vanmiddag ben ik in Oud-Turnhout natuurgebied De Liereman gaan verkennen. Met de mountainbike reed ik via Arendonk over landwegen en kwam zo uit bij o.a. de kijtoren die uitzicht geeft over het gebied en het ven waar de kijktoren naast is geplaatst. Het wandelpad dat alleen voor voetgangers is opengesteld heb ik ook te voet afgelegd, weliswaar met de fiets aan de hand.

Het uitzicht is geweldig. De vensters kunnen tevens dienst doen als steun voor veldkijkers of fotocamera's.

De kijktoren ligt verscholen achter de bomen maar hoog in de toren kun je ver kijken.

Landschap De Liereman is een prachtig natuurgebied van meer dan 500 ha op het grondgebied van de gemeenten Oud-Turnhout en Arendonk. Midden in de Vlaamse Kempen tussen Oud-Turnhout en Arendonk vind je Landschap De Liereman, een van de oudste beschermde natuurgebieden van Belgiƫ. Hier kan je wandelen tussen kurkdroge landduinen en kletsnatte veenmoerassen. Het wordt beheerd door Natuurpunt vzw. Een uniek gebied om de waarden van de Stille Kempen te leren kennen. U vindt er het eerste Stiltegebied van de Antwerpse Kempen. U hoort er geen storend lawaai maar uitsluitend rustgevende, streekeigen geluiden van natuur en mens.

Kruidig ruikende gagelstruiken, zoet geurende brem, frisgroene bossen en uitgestrekte heide zorgen voor een Kempens festival van geuren en kleuren. En dat in samenwerking met de lokale landbouwers. De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken van Landschap De Liereman een uniek natuurgebied in Europa. De Kempense biotopen zijn al eeuwenlang een thuis voor de wulp, de nachtzwaluw, de klokjesgentiaan en de rugstreeppad. Tijdens je wandeling tussen kurkdroge landduinen en kletsnatte veenmoerassen kom je ook schapen en wilde konikpaarden tegen.

Vroeger lieten boeren hun schapen grazen op de uitgestrekte woeste gronden. Ze staken de toplaag van de bodem af als mest voor de akkers en wonnen turf als brandstof uit de moerassen. Het resultaat was een open en gevarieerd heidelandschap dat eeuwenlang de Kempen typeerde. Ook voor erfgoed is Landschap De Liereman een topper. 12.000 Jaar geleden gebruikten jagers de duinengordel als kampplaats en de vele vuurstenen voorwerpen geven het gebied een archeologische waarde.